Almanya'ya göç rekoru! Bu kaçışın sebebi ne?

Ekonomide çalkantılı bir döneme giren Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan Türklerin sayısında patlama yaşanıyor. 2024'ün 10 aylık döneminde 27 binden fazla kişi Almanya'nın kapısını çalarken, Türkiye göç başvurunda Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Öte yandan 3.5 milyondan fazla gurbetçinin yaşadığı ülkeye; sığınma başvurusunda bulunan Türklerin sadece yüzde 5’ine onay veriliyor.

Son Güncelleme:

Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısında adeta patlama yaşanıyor. Öyle ki; Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre; yılın ilk 10 ayında, Türkiye'den Almanya'ya, 27 bin 494 göç başvuru yapıldı. Son rakamlara göre Türkiye'ye göç başvurunda Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sıraya yerleşti. Almanya'daki diplomatik kaynaklarına göre, sığınma başvurusunda bulunan Türklerin sadece yüzde 5’ine onay verilirken; başvurusu kabul edilmeyenlerin bir bölümünün Türkiye’ye döndüğü, bir bölümünün de Almanya’da kaçak olarak kalmaya devam ettiği belirtiliyor.

GURBETÇİLER ENDİŞELİ

Öte yandan, Almanya'da yaşanan ekonomik sıkıntı ve resesyon beklentisi ise ülkedeki 3.5 milyon gurbetçide endişe yaratıyor. IMF, geçtiğimiz ekim ayında Almanya'nın bu yıl ki büyüme beklentisini sıfıra indirirken, Alman ekonomisi 2024'ün son çeyreğinde G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke durumuna düştü. Ekonomik istikrarsızlığın en çok gurbetçi Türkleri vuracağı ise son günlerde tartışılan başlıklar arasında.

2024 yılı Ocak-Ekim döneminde Suriye'den toplam 68 bin 842, Afganistan'dan ise 32 bin 62 başvuru yapılırken, Türkiye'yi takip eden Irak'tan toplam 8 bin 2 başvuru yapıldığı belirtildi.

ALGI YARATILIYOR

Türkiye'den Almanya'ya yönelen göç dalgasının nedenlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan; İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ise şunları söyledi: "Türkiye’deki siyasi bölünmüşlüğün bir algı yaratmada kullanıldığını görüyorum. Özellikle de gençlerde ‘umut yok’ algısı yaratılırken, Avrupa ve ABD'de her şeyin mükemmel olduğu imajı çiziliyor. Bu da yeni bir arayış için batılı ülkelere gitme eğilimi doğuruyor. Diğer taraftan Avrupa’da nüfusun yaşlanması ile ortaya çıkan iş gücü ihtiyacı var. Dolayısıyla, daha çok kazanmak için birçok gencimiz Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya göç ediyor."

GLOBAL DARALMA

Türkiye'nin orta seviyede gelişmiş bir ülke konumunda olduğunu da sözlerine ekleyen Çorabatır; "Ancak son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, insanların yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Türkiye’deki birçok soruna 'bize özgüymüş' gibi bakılıyor. Ancak global bir daralma söz konusu. Batıya gitmek isteyenler olduğu kadar, birçok ülke vatandaşı için Türkiye cazip ülke konumunda. Dolayısıyla göç konusuna sakin kalarak bakmamız gerekiyor. Türkiye kesinlikle bir Afganistan veya Suriye değil. Hatta dünyanın birçok ülkesinden daha iyi durumda. Göç rakamı kimseye karamsarlığa düşürmesin" diye konuştu.

Prof. Dr. Şener: ""Türkiye’deki gençlerin beklentilerinin karşılanması lazım. Ancak toplumsal yanlış algılar da söz konusu. Genel algı; 'Avrupa ülkelerinin tamamında hayat, güllük-gülistanlık, orada çok para kazanılıyor' şeklinde. Oysa oradaki insanlar da ekonomik sıkıntı yaşıyor."

Prof. Dr. Sefer Şener (Ekonomist)

"5 YIL DÜŞÜK GELİR"

"Gençlerin beklentileri farklı. Gençler, Almanya başta olmak üzere batıdaki ülkelere farklı imkanlara kavuşacaklarını düşünerek gidiyorlar. Ancak giden kesiminin büyük çoğunluğu ilk 5 yılda çok düşük gelirle hayatını idame etmeye çalışıyor. Almanya’da 3 milyondan fazla Türk var. Daha önce oraya çalışmak için gitmiş ve maddi olarak da belli aşamalara gelmiş Türkleri görüyoruz. Dolayısıyla Almanya sevdasının altında bu imaj yatıyor. Kimi yakınlarının yanına gitmek istiyor kimi de onların yaşam tarzından etkileniyor."

Ulaş Sunata (Göç ve Kent Çalışmaları Uzmanı)

"DEVLET POLİTİKASI"

"Türkiye’nin en önemli diaspora yerlerinden biri Almanya. Son yıllarda kalifiye insanlarımızın bu ülkeye göçünde ciddi artış gözlemliyoruz. Bunda Alman devlet politikasının da etkisi var. Almanlar, 2010 yılından itibaren 'kalifiye eleman göçü' planlamasına yöneldiler. Almanya'dan kalifiye Türklere yönelik ciddi ilgi söz konusu. Türkiye’nin beyin göçü verileri üzerinde düşünüp, çözümler üretilmeli."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber