Almanya'nın dev projesi, tüm Avrupa'ya kalkan olacak

Rusya ile olası bir savaşa hazırlanan Avrupa Birliği (AB) kıtanın tüm hava sahasını koruyacak dev bir projeye başlamak üzere. Avrupa Hava Savunma Girişimi (ESSI) adlı projenin mimarı ise Almanya. 21 Avrupa ülkesinin dahil olduğu projeye Türkiye'nin de katılmak istediği ifade ediliyor.

Son Güncelleme:

ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Defense News'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre uzun zamandır Avrupa'nın gündeminde olan kıta genelinde hava savunma koruma kalkanı projesini gerçekleştirmek için tüm gücünü ortaya koymaya başladı. Projenin mimarı Almanya ve gerekçesi ise olası bir Rusya savaşında Moskova'nın hava saldırılarını bütünüyle püskürtmek.

Avrupa Hava Savunma Girişimi (ESSI) olarak adlandırılan ve 2022 yılında Almanya'da kurulan dev projenin hali hazırda 21 üyesi bulunuyor.

MİÇOTAKİS GÜNDEME GETİRDİ

ABD merkezli yayın organının NATO ve AB kulislerinden elde ettiği bilgilere göre Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın ortaklaşa kaleme aldığı taslak öneri Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e bu ay başında sunuldu. Kaynaklara göre taslak öneri hem von der Leyen hem de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından destekleniyor. Borrell'in AB kurumlarının merkezinin bulunduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesinde yetkililere öneriyi de sunduğu ifade edilmekte.

AB GÜNDEME ALACAK

Kaynaklar AB kurumlarının ilk bileşiminde dev proje için mali kaynağı yaratmak üzere önerinin ana gündem maddesi yapılacağını da dile getirmekteler. Avrupa Hava Savunma Girişimi (ESSI) olarak adlandırılan ve 2022 yılında Almanya'da kurulan dev projenin hali hazırda 21 üyesi bulunuyor. Proje Rusya'nın Kiev'le savaşında Ukrayna kentlerini hava saldırıları, füzeler ve SİHA'larla vurmasının ardından geliştirildi.

BÜTÇELERİ ZORLAYAN PROJE

ESSI projesi çoğu farklı hava savunma sistemleri kullanan AB üyesi ülkelerin silahlarını birbiriyle çalışacak şekilde entegre etme ve belirlenmiş ortak hava savunma silahlarını kullanma amacı taşıyan bir proje. Proje kapsamında kullanılması planlanan sistemler arasında Avrupa'da üretilenler bulunduğu gibi ABD yapımı Patriot sistemi ya da ABD-İsrail ortak yapımı Arrow 3 füzeleri de bulunmakta. Silahların entegrasyonu ve standart hale getirilmesi yüksek bir bütçe istediği için tüm AB üyesi ülkeler henüz projeye katılım göstermiyorlar.

Almanya hükümeti tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin de ESSI projesine katılmayı planladığı ifade edilmekte.

TÜRKİYE KATILMAK İSTİYOR

Hali hazırda 21 Avrupa ülkesinin dahil olduğu savunma projesi toplam 3 milyon 697 bin 779 km'lik bir alanda hava savunma koruması sağlayacak şekilde geliştirilmeye devam ediyor. 382 milyon insanı hava saldırılarından koruyacak olan sistemin fikir babası ise Almanya Şansölyesi Olaf Scholz. Rusya'nın Avrupa'daki tek toprağı olan ve Kuzey Doğu Avrupa'nın tam kalbinde yer alan Kaliningrad kentine İskender füzelerini yerleştirmesinin ardından ortaya konan projeye katılan ülkeler arasında Belçika, Almanya, Norveç, Hollanda, Finlandiya, Baltık devletleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya, Danimarka, İsveç, Çekya ve Birleşik Krallık bulunmakta. Almanya hükümeti tarafından yapılan açıklamada Türkiye ve Yunanistan'ın da programa katılmayı planladıkları ifade edilmekte. Proje katılmak için inisiyatif deklarasyonu imzalayanlar arasında tarafsızlığıyla bilinen Avusturya ve İsviçre de bulunmakta.

FRANSA PROJEYE KARŞI

Fransa ise ESSI projesine şiddetle karşı çıkan ülke olarak dikkat çekmekte. Fransa muhalefetine gerekçe olarak “yeterince AB üretimi silah kullanılmadığını” ileri sürese de NATO kaynaklarına göre bu yalnızca diplomatik bir maskeden ibaret. Kaynaklar Paris'in Fransa-İtalya ortak yapımı SAMP-T sisteminin ESSI'ye dahil edilmemesi dolayısıyla öfkeli olduğunu dile getiriyorlar. Fransa'nın başını çektiği projeye muhalif kanat içinde İtalya ve İspanya da bulunmakta.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber