Almanya'da göçmen krizi, iktidara aşırı sağ mı gelecek?

AB iltica verileri son dönemdeki mülteci akınının boyutlarını ortaya koyarken, göç baskısı Almanya'da aşırı sağın yelkenlerini şişirdi. Göçmen kuruluşları ise zorlaşan koşullar ve seçimlerde muhtemel bir aşırı sağ zaferi nedeniyle endişeli.

Son Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) İltica Ajansı'nın son verileri Avrupa genelinde alarm zillerini çaldırıyor. Avrupa Birliği'ndeki sığınmacı sayısı 1.4 milyon ile 2015-2016 göçmen krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu sonuçların Avrupa'da yaklaşan seçimlerin sonuçlarını belirleyeceği belirtilirken, göçmen kuruluşları aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) yükselişinden endişe ediyor. Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Göçmen Temsilcisi Şeyhmus Atay, göçmen akınını ve Almanya'da aşırı sağın yükselişini değerlendi.

HER EYALETTE YÜKSELDİ

Almanya'daki mülteci kamplarında çalışmalarda bulunan Atay gözlemlerini şöyle aktardı: "Mülteci kamplarına gittiğimizde göçmen akınını görüyoruz. Kamplarda Afgan ve Suriyeli yoğunluğu göze çarpıyor. Türklerin de sayısı artıyor. Almanya'da artık son dönemde bütün gündem göçmenler. Politikayı mülteciler belirliyor. Aşırı sağ giderek yükseliyor. Özellikle aşırı sağcı AfD oyunu pek çok eyalette yükseltti. Örneğin Saksonya'da AfD'nin oyunun yüzde 30'lara yükseldiği görülüyor. Bu da bizim demokrasimiz için çok tehlikeli bir şey."

Irkçı AfdD'nin yükselişi sadece göçmenler için değil Alman vatandaşları için de endişe kaynağı. 

BARINMA BÜYÜK SORUN

"Diğer yandan hayat Almanya'da mülteciler için zorlaşıyor. Barınma en büyük sorun. Mülteciler burada kamplarda kalıyorlar. Bazen yer olmadığında spor salonlarına yatak koyarak buralarda kalmaları sağlanıyor. Depolar var, boş olan depolara yataklar konuluyor. 8 aydan bir yıla kadar depolarda kalanlar var. Çocuklular ve yaşlılar daha az kalıyor ancak eğer genç bir insansanız bir yıla kadar depolarda kalmanız mümkün."

DİL KURSLARI DOLDU

Son dönemde mültecilere nakit para ödenmesinin kaldırıldığını belirten Atay, sözlerinin devamında şöyle konuştu. "Ödeme kartı verecekler, mülteciler sadece bu kartla alışveriş yapabilecekler. Hükümet bu uygulamayı mültecilerin ailelerine para göndermesini engellemek için getiriyor. Almanya'nın sosyal yardımının istismar edildiği belirtiliyor. Bu çok zor bir durum. Çoğu eyalette bu uygulamaya geçildi."

"Mültecilere bu para karşılığında çalışma zorunluluğu da getirildi. Bulundukları yerlerde ya da sosyal kuruluşlarda çalışmazlarsa ödeme kartı da kesilebilecek. Ödeme kartı Almanya'da şu anda çok büyük bir sorun. Dil kurslarıyla ilgili de zorluklar var. Çünkü mülteci akını artınca dil kurslarında yer kalmadı. Mülteciler dil kursuna gitmek için epey süre beklemek zorunda kalıyorlar."

Almanya'da göçmenlerin sayısı artınca mülteci kamplarındaki durum kötüleşmeye başladı. 

ARA SEÇİM ZAFERİ

Öte yandan Almanya AfD'nin yükselişinden kaygı duyarken bu kaygıları besleyen bir gelişme Saksonya'daki bir belde seçiminde yaşandı. Mevcut belediye başkanının intihar etmesi nedeniyle seçime giden Gross Schirma beldesinde yapılan belediye başkanlığı seçimini AfD adayı yüzde 59,4 oyla kazandı. Daha önce Saksonya Anhalt eyaletinin küçük bir kasabası olan Raguhn-Jessnitz'de yapılan seçimi de AfD'nin adayı Hannes Loth kazanarak, ülkede seçilen ilk AfD'li belediye başkanı olmuştu. Sonuçlar Almanya'nın gündeminde baş sıralara yükseldi. İktidardaki Hıristiyan Demokrat Parti CDU'nun lideri Friedrich Merz, aşırı sağcı AfD’nin hâlihazırda pek çok kişinin düşündüğünden daha güçlü hale geldiğini söyledi. Merz, AfD’nin Almanya için bir ‘alternatif!’ olmadığını, aksine ekonomik ve her şeyden önce ahlaki çöküş anlamına geldiğini söyledi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber