Almanya işçiye doymuyor! Kalifiye olan kim varsa alıyorlar

Almanya'nın Fırsat Kart ile verdiği çalışma izinleri 6 ayda 80 bine ulaştı. Avrupa ülkelerindeki yabancı çalışanların çalıştıkları işlere göre "aşırı kalifiye" oldukları belirlendi. Eurostat verileri özellikle Akdeniz ülkelerinde bu oranın yüzde 70'lere ulaştığını ortaya koyuyor.

Son Güncelleme:

Almanya’da 2020 yılında kalifiye işçi göçünü teşvik etmek amacıyla Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası yürürlüğe girerken, geçen Kasım ayından itibaren "fırsat kartı" olarak nitelenen “AB Mavi Kartı” uygulamaya konuldu. Avrupa ülkelerinde çalışmak için bazı vasıfların belgelendiği uygulama ile en az iki yıllık mesleki eğitimi olanlar, mesleki eğitime denk düşen üniversitelerden mezun olanlar ile Almanca ve İngilizce dil şartını yerine getirenler Avrupa'da çeşitli işlerde istihdam ediliyor. Almanya yılın ilk 6 ayında 80 binden fazla yabancıya çalışma vizesi verdi. Almanya geçen yılın aynı döneminde 37 bin vasıflı işçiye vize vermişti. Nitelikli iş gücü açığını AB dışı ülkelerden karşılayan Avrupa ülkeleri, son yıllarda Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinden vasıflı çalışanları çekiyor. Bu durum son dönemde özellikle Türkiye'de endişelere neden olurken, Avrupa'da ise farklı sorunlara yol açıyor.

Almanya bu yılın ilk 6 ayında 80 bin göçmen işçiye çalışma vizesi verirken ülkedeki iş çevreleri bu sayının yeterli olmadığı görüşünde. 

EĞİTİM MESLEĞİN ÜZERİNDE

Avrupa Birliği'nin istatistik kurumu Eurostat'ın derlediği verilere göre Avrupa ülkelerine AB dışı ülkelerden çalışmak için gelenler yaptıkları mesleklere göre "aşırı kalifiye" olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta kapsamlı bir analiz yayınlayan Eurostat, özellikle Akdeniz kıyısındaki AB ülkelerinde aşırı nitelikli çalışanların oranlarının son derece yüksek olduğunu ortaya koydu.

2023'ÜN ÜZERİNE ÇIKTI

Eurostat analizinde şu veriler yer alıyor: "2023'te, AB'de çalışan AB dışı vatandaşların işleri için aşırı nitelikli olma olasılığı, o ülkelerin vatandaşlarına göre neredeyse iki kat daha fazlaydı. Aşırı niteliklilik oranı, AB dışı vatandaşlar için yüzde 39,4 iken diğer AB ülkelerinin vatandaşları için yüzde 31,3 oldu. AB ülkeleri arasında 2023 yılında, aşırı nitelikli AB dışı vatandaş oranının en yüksek olduğu ülkeler Yunanistan (yüzde 69,6), İtalya (yüzde 64,1) ve İspanya (yüzde 56,0) olarak görüldü. Diğer AB ülkelerinin vatandaşları arasında ise en yüksek aşırı nitelikli çalışan oranı İtalya'da (yüzde 45,1) kaydedilirken onu İspanya (yüzde 42,3) izledi.

Avrupa ülkelerinde çalışma izni alanların, yaptıkları mesleklere göre çok daha nitelikli oldukları belirtiliyor. 

YÜKSEK EĞİTİM DÜZEYİ

Eurostat analizinin detayları arasında çarpıcı veriler yer alıyor. AB işgücü anketinin analizin veri kaynağı olduğu belirtilerek şu bilgilere yer veriliyor: "Bu makalenin ana odak noktası 20-64 yaş grubudur. Bu yaş grubu, Entegrasyon ve Dahil Etme Eylem Planı 2021-2027'deki istihdam analizlerinin merkezinde yer aldığı için özellikle ilgi çekicidir. İnsanların iş gücüne başarılı bir şekilde katılabilmeleri için becerilere ve yeterliliklere ihtiyaçları vardır. En yüksek eğitim düzeyiyle ölçülen yeterlilik verileri, iş piyasasında sunulan becerilerin önemli bir göstergesidir. Daha yüksek eğitim düzeyi genellikle daha iyi istihdam beklentileriyle ilişkilendirilir."

GENÇ-YAŞLI FARKI

Analizdeki detaylardan biri olan yaşlı ve genç nüfus arasındaki nitelik farkı için şunlar kaydedildi: "Verilere bakıldığında, çoğu ülkede genç vatandaşların yaşlı vatandaşlara kıyasla daha yüksek aşırı yeterlilik oranlarına sahip olduğu ortaya çıkıyor. En önemli farklar Yunanistan'da (yüzde 38,1'e karşı yüzde 28,4) ve Portekiz'de (yüzde 20,7'ye karşı yüzde 12,4) gözlemlendi. Estonya, Almanya ve İspanya, yaşlı vatandaşların genç meslektaşlarından daha yüksek oranlara sahip olduğu görüldü."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber