Türk askerler için anayasa değişikliği

Askeri personel sıkıntısı çeken Almanya gözünü ülkedeki yabancılara dikti. Türkçe paralı askerlik broşürleri yayınlayan hükümet dolgun maaş ve vatandaşlık vaat ediyor. Ancak yabancıların askere alınması için öncelikle Alman vatandaşlığını düzenleyen 116. maddenin değiştirilmesi gerekiyor.

Son Güncelleme:

Çalışma hayatında kalifiye personel eksikliği nedeniyle sorunlar yaşayan Almanya, Türkiye'nin de aralarında olduğu pek çok ülkeden yabancı çalışan kabul etmeye başladı. Berlin yönetimi şimdi aynı modeli uygulayarak Alman ordusundaki açığı da kapatmayı hedefliyor. Almanya'nın askere almak için öncelikli olarak ülkede yaşayan ancak halen vatandaşlık kazanamamış olan Türklere yöneldiği belirtiliyor. Ancak yabancıların askere alınması için Almanya Anayasası'nda değişiklikler yapılması gerekiyor. Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Göçmen Temsilcisi Şeyhmus Atay Almanya'da yabancıların orduya alınmasıyla ilgili tartışmaları aktardı. Atay, Alman Anayasası'nda yapılması gereken düzenlemelerle ilgili de bilgi verdi.

Almanya'daki bilbordlarda yabancıları askere almak için ilanlar yer alıyor. 

TÜRKÇE İŞ İLANLARI

Alman ordusu için Türkçe işe alma ilanlarının bir süredir yayınlandığını belirten Şeyhmus Atay şunları söyledi: “Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı Berlin, Hamburg, Dusseldorf, Münih gibi şehirlerde Türkçe bilbord ilanlarıyla Türkleri askere almaya çalışıyorlar, bunun için özel kampanyalar var. Almanya'nın her alanda yabancı çalışanlara ihtiyacı var. Almanya'nın yılda 400 bin yabancı işçiye ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Bu durum askerlik için de geçerli.

“Almanya yönetimi şöyle düşünüyor; 'bizde 12 milyon yabancı yaşıyor. Bu 12 milyon içinden bazılarını askere alabiliriz. Ancak anayasamızda 116. madde kimin Alman olduğunu düzenliyor ve askerlikle bölümlerde 'Alman olanlar askerlik yapabilir' deniliyor. Yasa değişikliği iktidardaki CDU'dan destek gördü. 'Askerlik yasasını değiştirmek kolay bunu değiştiririz' diyorlar.”

Yabancıların Alman ordusunda yer alabilmesi için özel yasa gerekiyor. 

ÇİFTE STANDART VAR

Yasa değişikliğiyle ilgili eleştirilerde bulunan Atay şöyle devam etti: “Biz yıllardır diyoruz ki 12 milyon yabancı var bunlara bir süreden sonra seçme ve seçilme hakkı vermek zorundasınız. Burada politikacıların bize dediği; 'Anayasamız bunu kabul etmiyor. Seçim Yasası'nın 12. maddesi ile Alman Anayasası'nın 116. maddesine göre Alman olanlar seçilebilir.' Askerlik Yasası'nın 37. maddesinde de yine Alman Anayasası'nın 116. maddesi hatırlatılarak '116. maddeye göre Alman olanlar askerlik yapabilir' deniyor. Burada ikircikli bir durum var. Seçme hakkı için yasa değişmez ama askere almak için değişebilir.

CAZİP TEKLİFLER

Yabancıları askere almak için cazip teklifler hazırlandığını belirten Atay, “Vatandaşlık yasası değiştirildi biraz daha hafifletildi. Alman vatandaşı olamamış gençlerin çoğu işsiz. Askere alma altında şöyle bir plan olabilir; 'biz sana 2 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık kontrat yapacağız. 40 euro brüt maaşla hızlandırılmış vatandaşlık vereceğiz.' Eğer askerlik yasasını değiştiriyorsanız seçim yasasını da değiştirmeniz lazım. Sanırım bu yasayı çıkaracaklar çünkü orduda büyük bir açık var ve bunu başka bir şekilde kapatmaları mümkün değil” diye konuştu.

Alman kamuoyu yabancı askerlerin orduya alınmasında Türkleri öne çıkarıyor. 

EN UYGUN TÜRKLER

Almanya'nın eski savunma bakanlarından Franz Josef Jung geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada planla ilgili bilgiler verirken ülkede Alman ordusuna katılabilecek yabancılar arasında en uygun kesimin Türkler olduğunu söyledi. Jung, “Eğer uzun yıllar burada yaşayan ve Almanya ile güçlü bağları olan gençler orduya başvurursa bu kesinlikle değerlendirilir” dedi.

116. Madde: Almanya Anayasası'nın 116. maddesine göre 2001 yılına kadar Alman; hem Alman vatandaşlığına sahip hem de Cermen soyundan gelen kişiler olarak tanımlanmıştı. 2001'de çıkarılan vatandaşlık kanununda, Alman vatandaşlığına sahip olanlar Alman olarak kabul edildi.

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber