ABD'nin sembolü! Kökeni Anadolu'da

Dünya tarihinde Fransız Devrimi'nden ABD Bağımsızlık Savaşı'na kadar Batı dünyasında özgürlüğün sembolü olan Frig başlığının kökeni Anadolu'ya uzanıyor. Günümüzde tüm Batı dünyasında tanınan başlığın doğuş yeri antik Anadolu medeniyeti olan Frigler. Başlık, Mitraizm inancının da sembolü durumunda.

Son Güncelleme:

Kökeni Anadolu'nun antik medeniyetlerinden Friglere uzanan, tarih boyunca özgürlüğün ve devrimlerin sembolü olan 'Frig başlığı' hikayesiyle şaşırtıyor. Anadolu'nun en zengin medeniyetlerinden birisi olan Friglere özgü başlık Fransız Devrimi ve Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan antik çağın gizemci inanışı Mitraizm ve Yunan mitolojisine kadar uzanmakta. Batı kültüründe güçlü bir sembol olan başlık günümüzde ABD Senatosu resmi mühründe bile yer alıyor.

Frig başlığı tarihte ve mitolojide çok sayıda önemli figür ile birlikte betimleniyor. Yunan mitolojisindeki ilk bilge kabul edilen Orfeus da bu figürler arasında yer almakta.

6 BAYRAKTA VAR

ABD'nin özgürlük mücadelesindeki en büyük simgelerden birisi haline gelen Frig başlığı günümüzde Amerikan Senatosu'nun resmi mühründe en üstteki belirgin ana sembol durumunda. Frig başlığı ayrıca ülkedeki birçok eyaletin resmi bayrağında, ilk ordu kurumu olan 'Board of War' ve ilk ordu departmanı olarak kurulan 'United States Department of War'un resmi mühürlerinde de yer almakta. ABD'nin kuruluşunda basılan birçok banknotun ön yüzünde de Frig başlığı kullanıldı. ABD'de Virginia, Idaho, Kuzey Carolina, Iowa, New Jersey ve New York Eyaletlerinin resmi bayraklarında Frig başlığı mührü yer alıyor.

NAPOLYON DA KULLANDI

Frig başlığı ayrıca 1789 Fransız Devrimi'ne uzanan yolda krallığa karşı Cumhuriyetçi değerleri savunan Fransız aydınlarının da resmi sembolü olarak kabul ediliyor. Başlık ülkede ilk kez 1675 yılında halkın Krallığın vergi uygulamalarını protesto etmesiyle birlikte kullanıldı. Bu tarihten sonra da halkın belleğine özgürlüğün anısı ve sembolü olarak yerleşti. Devrimin önemli isimlerinden Napolyon Bonapart'ın da savaşlarda “halkın adamı” imajı vermek için sıklıkla Frig başlığı kullandığı kayıtlı tarihte yer almakta.

MİDAS'IN ŞAPKASI

Frig başlığına antik çağda Medler, İskitler, Persler, Balkan halkları, Traklar, ya da Daçya halkı gibi farklı kültür ve topluluklarda da rastlanıyor. Frig başlığının bilinen ilk kullanımı ise Anadolu'nun insanlık tarihinde derin izler bırakmış tarihide gizli. Başlık tarihte ilk kez Frigya tanrılarından olan Attis'in betimlemelerinde yer almakta. Betimleme ayrıca dokunduğu her şeyi altına çevirdiği rivayet edilen ve halk arasında 'Eşek kulaklı Kral' olarak da bilinen efsanevi Frigya kralı Midas heykellerinde de kendisini belli ediyor.

Hıristiyanlık öncesi Roma İmparatorluğu'nun en büyük dini sistemi haline gelen gizemci Mitraizm'in ana sembolü Frig başlığı takan Mitra figürü.

MİTRAİZM'İN SEMBOLÜ

Antik Yunan ve Roma efsanelerinde yer alan Paris, Aeneas ve Ganimedes gibi mitolojik karakterler de Frig başlığıyla betimlenen figürler arasında yer alıyorlar. Frig başlık figürünün antik dünyada bir sembol olarak yaygınlaşması ise Pers kökenli ezoterik bir inanç sistemi olan ve Hıristiyanlık öncesi Roma İmparatorluğu'nun en büyük dini sistemi haline gelen gizemci Mitraizm'de de karşımıza çıkmakta. Bu inancın merkezinde yer alan ve gizemcilikte “yeni bir çağın doğuşu” imajıyla tarihte yer eden Mitra figürü de tüm betimlemelerinde Frig başlığıyla ön planda.

LATİN AMERİKA'DA SEMBOL

Frig başlığı günümüzde Orta ve Latin Amerika ülkelerinde de bayraklardan banknotlara kadar Amerikan toplumlarında özgürlüğü ifade eder biçimde sıklıkla kullanılan bir figür durumunda. Hali hazırda Frig başlığına resmi armalarında yer veren ülkeler arasında Arjantin, Haiti, Bolivya, Kolombiya, Küba, El Salvador, Nikaragua ve Paraguay bulunuyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber