AB’den Afrika raporu! En hızlı büyüyen ülke Türkiye

Avrupa Birliği'nin Afrika kıtasındaki küresel silah pazarını inceleyen raporlarına göre kıtadaki savunma pazarında en hızlı büyüyen ülke Türkiye. Rusya yüzde 40’lık pay ile halen kıtadaki en büyük silah ihracatçı durumunda. Kıtadaki gücünü en hızlı kaybeden ülke ise Fransa.

Son Güncelleme:

Afrika’daki silah pazarını ele alan AB raporlarında göre kıta genelinde silah ihracatı en hızlı düşen ülke Fransa. Savunma sektöründe hakimiyet halen Rusya’nın elinde ancak Çin, son yıllarda kıta genelinde Moskova’ya meydan okuyor. Raporlar ayrıca kıtada savunma sektöründe en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu da ortaya koymakta.

YERLİ SAVUNMA BÜYÜYOR

Afrika ülkeleri, geçtiğimiz yıl savunmalarına toplam 51.6 milyar dolar harcadılar. Bu rakam küresel savunma bütçe pastasının yüzde 2.1’ini teşkil ederken AB raporları orta ve uzun vadede tüm kıtadaki silah ithalat talebinin hızla yükseleceği tahmininde bulunmakta. AB raporlarında göre 2018-2022 yılları arasında kıta genelindeki silah pazarı ciddi oranda düşerken aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa ülkelerinin payı yükseldi. Bu zaman diliminde Avrupa ülkelerinin Afrika ülkelerine silah ve savunma ithalatı yüzde 47 arttı. Silah ithalatının en çok düştüğü ülkeler ise yüzde 77 ile Cezayir ve yüzde 46 ile Fas oldu.

RUSYA ZİRVEDE

Kıta genelinde en büyük silah tedarikçisi yüzde 40’lık bir payla Rusya durumunda. Rusya’yı yüzde 16 ile ABD, yüzde 9 ile Çin ve yüzde 7 ile Fransa takip etmekte. Kıtanın büyük oyuncularından Çin ise resmi veri açıklamıyor. Rusya’nın kıtadaki silah ticaretinden 2 milyar doların üzerinde bir gelir elde ettiği ifade edilmekte. Rusya, en büyük geliri ise Su-24, Su-30, Mig-29 savaş uçakları ile S-300 hava savunma sistemlerinin satışından elde etti. Ancak raporlara göre kıtanın ortasında ve güneyinde bu oran Batı ülkelerin lehine değişmekte. Sahra altı Afrika ülkelerinde Rusya’nın silah pazarındaki payı yalnızca 24 seviyesinde. Moskova’nın silah satışlarını ise ağırlıkla devletin sahip olduğu Rosoboron firması gerçekleştiriyor. 

FRANSA HIZLA DÜŞÜYOR

AB raporları ABD’nin kıtadaki silah satışının ciddi bir kısmının “gizli” olarak gerçekleştirildiği iddiasına bulunuyor.  ABD’nin silah ticaretini ise diğer ülkelerin aksine özel sektör gerçekleştirmekte. Bu şirketlerin başında ise Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, Northrop Grumman, General Dynamics ve L3Harris geliyor. ABD silahları ise en çok Mısır, Fas, Tunus, Nijerya ve Nijer’e satılırken; raporlardaki şaşırtıcı bir başka bilgi ise eski Fransız sömürgelerinin hızla Fransız silahlarından vazgeçip Çin ve Türkiye’ye yönelmiş olmaları. 2023 yılında 282 milyar dolarlık hacimle kıtanın en büyük ticari partneri haline gelen Çin’in silah satışı da son üç yılda tam üçe katlandı. Raporlara göre her 10 Afrika ülkesinden 7'si Çin silahlarıyla donatılmış durumda.

AB raporları Afrika'nın geniş silah pazarında en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koymakta. En çok talep edilen silah ise Türk SİHA'ları. 

TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ

AB raporlarındaki verilere göre “kıtanın en hızlı yükselen silah ihracatçısı” ise Türkiye. Türkiye’nin kıtada politik, kültürel, sağlık, altyapı/üstyapı, ekonomik ve savunma alanlarında çok geniş bir ağa ve anlaşmalara sahip olduğunun altı çizilen raporlara göre Ankara’nın savunma ihracatındaki temel oyuncular arasında.

Bilgilere göre Türkiye’nin 2020 yılında kıtadaki savunma hacmi 83 milyon dolar seviyesindeyken, 2021 yılında bu rakam 460 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin kıtadaki silah ihracatında en büyük talebi ise zırhlı savaş araçları ile TB2 Bayraktar SİHA’sı görüyor. Raporlardaki yorumlara göre Afrika ülkeleri, Türkiye’den silah alarak “ABD, Rusya ya da Çin arasında diplomatik taraf tutma zorunluluğundan da kaçınmış oluyorlar.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber