ABD-İran gerilimi, Orta Doğu'da istihbarat savaşları

Uluslararası istihbarat bilgilerine göre Hamas'ın, İran Devrim Muhafızları tarafından eğitilmesi karşısında İsrail Gazze'ye kara operasyonu yapma kararı aldı. İran, Hamas'a destek sözü verdi ancak ABD'nin uçak gemilerinin bölgeye gelmesi İran'ın sözünü de geçersiz kıldı.

Son Güncelleme:

Uluslararası istihbarat haber sitesi Intelnews'in “İsrail Savunma Kuvvetleri Gazze'ye girdiklerinde yalnızca Hamas ile değil İran'ın 'Direniş Miğferi'yle de karşılaşacak” başlıklı istihbarat-analiz yazısında İsrail-Hamas Savaşı'na ilişkin çok çarpıcı bilgiler paylaşıldı. Elde edilen bilgilere göre Hamas'ın aylardır İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından savunma eğitimi alması karşısında İsrail Gazze'de kara operasyonu planı yaptı. ABD'nin uçak gemilerinin bölgeye gelmesi ise İran'ı ve Lübnan Hizbullahı'nı durdurdu.

İRAN'IN 13 YILLIK ÇERÇEVE PLANI

İran'ın son 13 yıldır Orta Doğu'da Irak'tan Suriye'ye, Lübnan'dan Yemen'e kadar Şii güçleri silahlandırdığı ve Farsça 'Mihver-i Mukavemet' adıyla (Direniş Miğferi) bölgede etkisini yaymak için kullanmaya başladığına değinilen yazıda bu etkinin Orta Asya'ya kadar uzanmaya başladığı iddiasına yer verildi. Bu yapılanma içinde onlarca silahlı militan askeri grubun, Şii kabilelerin ve hükümetlerdeki siyasi partilerin de yer aldığına vurgu yapılan yazıda Yemen'deki Husi'lerden Lübnan'daki Hizbullah'a kadar geniş bir coğrafyada İran'ın etkisini arttırmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı. İran'ın son yıllarda Suriye ordusunun tamamında ve Afganistan ile Bahreyn'deki Şii militanlar arasında da aynı çerçevede etkisini ve desteğini genişletme çabasında olduğuna değinildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Filistin'de Hamas'ı aylardır eğittiği ifade ediliyor.

İRAN MİHVER ÖRGÜTLERİ Mİ YARATTI?

İstihbarat bilgilerine göre İran'ın Filistin'deki etkisi özellikle iki askeri grup olan Hamas ve 2018 yılından sonra yükselişe geçen Filistin İslami Cihad üzerinde giderek büyümeye başladı. Yazıda İran'ın ortak çatı varlığının Orta Doğu ülkelerince bilindiği ve bu çerçeve altında Gazze'de de “olası İsrail işgaline karşı bir savunma planı kurulduğu” iddiasına yer verilmekte. Elde edilen bilgilere göre İran Devrim Muhafızları Ordusu (İDM) tarafından stratejisi belirlenen 'Mihver- Mukavemet' örgütleri içinde Filistin'de Hamas ve Filsitin İslami Cihad milislerine yoğun bütçe desteği ve askeri eğitim verildi. İDM aynı zaman diliminde Lübnan'daki Hizbullah'a da yoğun eğitim faaliyetleri vererek İsrail ordusu için 'gücü dağıtan faktör” yaratmaya çalıştı. Sitenin elde ettiği istihbarat bilgilerine göre bu stratejinin bütünü İran'da 2011 yılında “Asimetrik askeri strateji” adıyla benimsendi. Filistin'deki Şii örgütlerin bu stratejiye dahil edilmesi ise 2020 yılında gerçekleşti.

HAMAS'IN HAZIRLIĞI GAZZE İŞGALİNİ Mİ GETİRECEK?

Gazze'deki direnişi sağlayan milis grupların “geçmişe kıyasla çok daha iyi eğitimli ve organize” olmaları ise analizdeki iddiaya göre “İsrail'i önümüzdeki günler ya da haftalarda Gazze'de kara saldırı harekatı başlatmaya zorlayan etmenlerin başında gelmekte.” İsrail istihbaratının elde ettiği son bilgilere göre İDM, Filistin'deki örgütlere “İsrail'in tepkisi karşısında yalnız kalmayacakları” sözünü verdi ancak ABD'nin desteği planları bozdu.

İran'ın, ABD Başkanı Joe Biden'in İsrail ziyaretini “gerekirse Lübnan Hizbullahı'nı vurmaya çekinmem” mesajı olarak gördüğü ifade ediliyor.

ABD'NİN DESTEĞİ HİZBULLAH'I SIKIŞTIRDI

ABD'nin bölgeye iki uçak gemisi ve çok sayıda savaş gemisi göndermesinin ardından Lübnan Hizbullah'ı hareket edemez halde kaldı. Elde edilen bilgilere göre İran da ABD gemilerini ve Başkan Joe Biden'in İsrail ziyaretini “gerekirse Lübnan Hizbullahı'nı vurmaya çekinmem” şeklinde algıladı.

İRAN, ÇİN VE RUSYA DESTEĞİNİ ARIYOR

Bölgedeki gözlemcilerin raporları da İran'ın sıkıştığını ortaya koyar nitelikte. ABD'nin açık desteğinin ardından Tahran'ın çatışmayı genişletmek istemediği ve Hamas'a verilen sözlerin tutulamayabileceği ifadeleri raporlara yansımaya başlamış durumda. Tahran'daki gözlemcilere göre İran'ın verdiği “olaylara seyirci kalmayacağız” açıklamasının arka planında ise Rusya ve Çin bulunmakta. Bu açıklamanın hemen ardından İran hükümetinin olası bir destek için Çin ve Rusya'nın nabzını yokladığı da ifade edilmekte.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber