ABD-Çin savaşa mı gidiyor? Dev uçak gemisi geliyor!

ABD'nin Pasifik bölgesindeki askeri tatbikatına Çin'in cevabı sert oldu. Çin, Kamboçya'da askeri üs açtı, bölgeye savaş gemilerini demirledi, Filipin gemilerini taciz etti ve uçak gemisini bölgeye gönderme kararı aldı. Askeri uzmanlar karşılıklı gerilimin kontrolden çıkmasından endişe ediyorlar.

Son Güncelleme:

Geçtiğimiz günlerde Pasifik adalarında askeri hazırlıklarını tam hız sürdüren ABD'den Çin'e karşı büyük bir gözdağı geldi. ABD öncülüğünde çok sayıda Asya ülkesinin Tayland açıklarında olası Çin savaşına yönelik gerçekleştirdikleri tatbikata Çin'in cevabı sert oldu. Çin bir yandan Kamboçya'da deniz üssü açılışı yapıp savaş gemilerini demirledi diğer yandan ise Filipinler'in gemilerini taciz etti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) uzmanları Washington'ın son dönemde en büyük gerginlikleri Pasifik'te Çin ile yaşadığına vurgu yaparken Güney Doğu Asya ve Güney Çin Denizi'ni de “dünyanın en sıcak ve tehlikeli bölgesi” olarak değerlendiriyorlar.

ÇİN MEYDAN OKUDU

ABD'nin Güney Doğu Asya'da gerçekleştirdiği ve Çin'i hedef alan çok uluslu tatbikata Pekin'in cevabı gecikmedi. Çin ardı ardına gerçekleştirdiği faaliyetlerle ABD ve destek veren ülkelere meydan okudu. ABD de karşı hamlelerde bulunurken uzmanlar bölgedeki tehlikeli hareketliliğin kontrolden çıkabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Çin'in ABD'nin de varlık gösterdiği Güney Doğu Asya'ya yeni üretimi olan 'Tip 003 Fujian' uçak gemisini göndermesi bekleniyor.

SAVAŞ GEMİLERİ KAMBOÇYA'DA

ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Defense News'in Pentagon kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Çin'in savaş gemileri Kamboçya limanlarına demirlemeye başladı. Ülkedeki 'Ream' Deniz Üssü'ne demirleyen ve deniz tatbikatı hazırlıkları içinde olan savaş gemilerinin yanı sıra Çin, ABD'nin askeri tatbikatının hemen ardından Kamboçya'da bir süredir inşa etmekte olduğu deniz üssünün açılışını da gerçekleştirdi. Çin'in bölgeye yeni üretimi olan 'Tip 003 Fujian' uçak gemisini de göndermesi bekleniyor.

PEKİN'DEN 8 ASKERİ ÜS

Söz konusu deniz üssü ise stratejik bir öneme sahip. 'Ream' üssü ABD'nin de tatbikatlar gerçekleştirdiği Tayland Körfezi'nde bulunmakta. Üs ayrıca dünya ticaretinin yüzde 30'unun geçtiği Malakka Boğazı'na da çok yakın konumda. CIA'in ABD Kongresi'ne sunduğu rapora göre hali hazırda Afrika'nın doğusunda yer alan Cibuti'de de deniz üssüne sahip olan Çin'in yakın zamanda Burma, Küba, Ekvator Ginesi, Pakistan, Seyşeller, Sri Lanka, Tanzanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde askeri üsler açması bekleniyor.

FİLİPİN GEMİLERİNE SALDIRI

Çin, ABD'nin tatbikatının ardından Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait sahil güvenlik gemilerine su toplarıyla saldırıda da bulundu. Çin'in ayrıca ülkenin balıkçı gemilerini de taciz ederek ticari faaliyet yapmalarını engellediği ifade edilmekte.

ABD, Çin'in faaliyetlerine 16 bin askeri personelin katıldığı askeri tatbikatla meydan okudu.

ABD'DEN TATBİKATLI CEVAP

ABD merkezli bir başka savunma medya organı Military.com'un verdiği bilgiye göre Pekin'in eylemlerine ABD'nin tepkisi de gecikmedi. ABD, Fransa ve Filipinler'in Deniz Piyade birlikleri Tayvan'ın güneyinde yer alan Bashi Kanalı'nda askeri tatbikat gerçekleştirdiler. 16 bin askeri personel ve savaş gemilerinin katıldığı tatbikatın Çin'in, Filipin gemilerine saldırdığı noktanın yakınında yapılması ise dikkat çekti. Savunma organlarına konuşan askeri uzmanlar ise gerginliğin kontrolden çıkabileceği uyarısını yapmaktalar.

KONGRE HAREKETE GEÇECEK

Pentagon uzmanlarına göre Pekin'in yayılmasındaki temel amaç ABD ile olası bir savaşta Birleşik Devletler deniz gücünün Çin'in yakınlarına yığılma yapmasına engel olmak. Pentagon yetkilileri bir yandan ABD Başkanı'ndan Çin'e karşılık vermesini diğer yandan da Kongre'den Pekin'in yayıldığı ülkelerle iletişime geçerek Çin'e karşı bariyer koyulmasını istiyorlar. Bu isteğin Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkan Yardımcısı Cumhuriyetçi Rob Wittman'a iletildiği ve komitenin bu yönde harekete geçeceği de ifade edilmekte.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber