Dolar/TL haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor

Dolar/TL kuru haftayı yüzde 0,65 yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Kur haftanın son gününe 33,55 TL'den başlıyor. Euro ise 36,64 TL'den başlıyor. TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi.

Son Güncelleme:

Dolar/TL kuru haftayı yüzde 0,65 yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Kur haftanın son gününe 33,55 TL'den başlıyor. Euro ise 36,64 TL'den başlıyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), dün 2024 yılının 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. TCMB 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini değiştirmedi ve bir kez daha sıkı para politikası vurgusu yaptı. Başkan Fatih Karahan, sunuma "Para politikasında kararlı duruşumuz değişmedi" sözleriyle başladı. Karahan "Sıkı para politikası duruşumuz sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlama son dönemde belirginleşti." dedi. Karahan, dezenflasyon sürecinin başladığını vurguladı.

Karahan, sıkı para politikasının etkisiyle kredilerde yavaşlamanın belirginleştiğini söyledi. 

Raporu değerlendiren fon yöneticisi Timothy Ash "Mega etkileyici sunum ve ardından soru-cevap. Önceki yönetime göre gece gündüz ilerleme gibi. TCMB, EM'deki en güvenilir merkez bankalarından biri olarak geri dönüyor." ifadelerini kullandı. Ekonomistler, sıkı para politikası vurgusunun olumlu olduğunu söyledi. 

Karahan, sıkı para politikası sürecinin rezervlere olumlu yansıdığını söyledi. Dün açıklanan rezerv rakamları sınırlı artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 375 milyon dolar artışla 150 milyar 386 milyon dolara çıktı. altın rezervleri ise 1 milyar 791 milyon dolar artışla 56 milyar 104 milyon dolardan, 57 milyar 895 milyon dolara çıktı.

KKM ise en büyük haftalık azalışını yaşadı. KKM hesapları 2 Ağustos ile biten haftada 68 milyar TL eridi. Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM hesaplarına ilişkin olarak "Son dönemde hızlanan KKM'den çıkışın sürmesini bekliyoruz." dedi. KKM hesaplarında vergi avantajının sona erdiğini anımsatan Bakan Şimşek "Bir yıl önce 3,4 trilyon TL olan KKM stoku 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon TL azaldı." dedi.

Küresel piyasalar ise hafta başında yaşanan büyük çalkantıyı atlattı. Fed yetkililerinden yatıştırıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Fed Kansas yöneticisi Jeff Schmid, enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerleyeceğinden emin olduğunu söyledi. 

Sonraki Haber