Dolar/TL yükselişine devam ediyor! Küresel piyasalar izleniyor
Piyasalar yeni haftaya büyük bir kaos ile başlamıştı. Bugün ise başta Japonya piyasası başta olmak üzere Asya piyasaları sakinleşti ve Dolar/Japon yeni yükselişe geçti. Dolar/TL ise bugün 33,39 TL'den güne başladı. Euro ise 36,54 TL'den. Bugün Bakan Şimşek'in açıklamaları takip edilecek
Piyasalar yeni haftaya büyük bir kaos ile başlamıştı. Bugün ise başta Japonya piyasası başta olmak üzere Asya piyasaları sakinleşti ve Dolar/Japon yeni yükselişe geçti. Dolar/TL ise bugün 33,39 TL'den güne başladı. Euro ise 36,54 TL'den.
Bugün Bakan Şimşek'in özel bir kanalda katılacağı programdaki açıklamaları takip edilecek.
TCMB'nin ve piyasaların elektrik, su gibi hanehalkının temel tüketim ürünlerine gelen zammın etkisiyle yükseliş beklediği enflasyon rakamları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hız kesti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 3,23 arttı. Piyasaların beklentisi yüzde 3,40 ila yüzde 4 arasında değişiyordu. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay yüzde 71 düzeyindeydi.
Temmuz enflasyonunda elektrik faturasına gelen zammın etkisi görüldü. Nitekim en çok artış gösteren ürün elektrik fiyatları oldu. Bunun da etkisiyle en çok artış yüzde 8,08 ile konut tarafında yaşandı. Öte yandan ÖTV zammı etkisiyle sigara ve alkol ürünlerindeki artış yüzde 5,84 oldu.
Bu hafta Perşembe günü TCMB yılın 3. Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. TCMB yılın 2. Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak korumuştu.
Fed'in eylül ayında faiz indirimlerine başlayacağı beklentileri piyasaların aynı adımı TCMB'den de beklemesine yol açtı. Ancak TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın ardından TCMB Başkanı Osman Cevdet Akçay "Faiz indirimi gündemde değil" açıklamasıyla indirim beklentilerinin önüne set çekti. Akçay "Faiz indirim döngüsü başlasa dahi sıkı para politikası korunacaktır." dedi.
Beklentilerin altında kalan enflasyon rakamları sonrasında küresel piyasalarda yaşanan çalkantının da etkisiyle yükselişine devam etti. Dolar/TL kurundaki yükseliş son 1 ayda yüzde 2,20 oldu.
Küresel piyasalar ise yeni haftaya Japonya öncülüğünde büyük bir satış dalgasıyla başladı. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi 1987'den beri en kötü gününü yaşayarak yüzde 12 geriledi. Dün Japonya Borsası'nda yaşanan düşüş tarihin en büyük düşüşü olarak tarihe geçti.
Japon yeni ise dolar karşısında dün yüzde 2'den fazla değer kazandı. Japon yeninin son 3 haftalık değer kazancı ise yüzde 13 oldu. Bu da yılbaşıdnan bugüne kadar yaşadığı tüm kayıpları sildiği anlamına geliyor. Japon yeninin böylesine değer kazanıp, Japon borsasının böylesine değer kazanmasına neden olan olaylar zincirinin adı ise: Carry Trade.
Japonya'da faiz oranları haziran öncesine kadar yüzde 0 düzeyinde bulunuyordu. Fed ise 23 yılın zirvesinde yüzde 5-5,25 düzeyinde tutmaya devam ediyor. Yatırımcılar Japon yeni borçlanıp dolara çeviriyor ve bunu da ABD bankalarına park ediyor ya da hisse senedi alıyordu. Ancak Japonya Merkez Bankası, geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 0,25'e çıkarttı. Bu da Japon yeni borçlanmasını maliyetli hale getirdi. Fed'in ise politika faizini eylül ayında indirmeye başlayacağı kesin gibi görününce piyasalar karıştı. Yani Yen borçlanıp, dolar almak ve yatırım yapmak haziran ayına göre daha maliyetli olacağı için piyasalar karıştı.
Asya piyasaları bugün Japonya öncülüğünde toparlanıyor. Japonya Borsası yüzde 10 yükseliş sergilerken, diğer asya borsaları da Japonya'yı takip ediyor. ABD borsa vadelileri de yüzde 1'den fazla yükselişle işlem görüyor.
Küresel piyasalar ABD'den gelen verileri izlemeye devam edecek. Verilrde resesyon endişelerini dindiren detaylar görmek isteyecektir.