Dolar için kritik gün geldi! Gözler enflasyonda

TÜİK'in saat 10:00'da temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklayacağı güne dolar kuru 33.27 TL'den başladı. Euro ise 36,41 TL'den başladı. Öte yandan bu hafta TCMB, 2024 yılının 3. enflasyon raporunu açıklayacak.

Son Güncelleme:

TÜİK'in saat 10:00'da temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklayacağı güne dolar kuru 33.27 TL'den başladı. Euro ise 36,41 TL'den başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz enflasyonu ile ilgili olarak "Politika faizinin etki alanı dışındaki fiyatlamaların" etkisiyle enflasyonda geçici bir yükseliş olacağını raporlamıştı. Geçtiğimiz cuma günü de hem Anadolu Ajansı hem de Reuters ajanslarının yaptığı ankette piyasa temmuzda yüzde 3.45 ila yüzde 3.51 arasında artış bekliyor.

Merkez Bankası, su ve elektrik gibi faturalara gelen fiyat artışlarının geçici olarak temmuz ayı enflsayonuna yansıyacağını açıklamıştı. TCMB, bu artışların enflasyona yüzde 1,5'lik katkı yapacağını ancak genel enflasyon görünümünde bir değişiklik olmayacağını belirtti. 

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters ile söyleşisinde, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz'da aylık enflasyona 1.5 puan ilave katkı yapacağını belirtmiş ve verinin beklentilerden yüksek gelebileceğini söylemişti.

Öte yandan TCMB bu hafta 2024 yılının 3. enflasyon raporunu perşembe günü saat 10:30'da açıklayacak. TCMB yılın 2. enflasyon raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu. Yapılan anketlerde piyasa yıl sonunda enflasyonun yılı yüzde 42 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. 

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinde bir değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Piyasalar, sunum sonrası Başkan Fatih Karahan'ın yapacağı açıklamalara odaklanacak. 

Enflasyon haziran ayında yıllık yüzde 71,60, aylık yüzde 1,64 artarak beklentilerin çok altında gerçekleşmişti. Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 75,45 iken haziran ayında 71,60'a gerilemişti. 

TÜİK rakamları saat 10:00'da açıklayacak. 

Küresel piyasalarda ABD'den gelen verilerle artan resesyon endişeleri büyük bir satış dalgası yarattı. Asya piyasaları haftaya yoğun satışlarla başladı. Japon Nikkei endeksi yüzde 9,70 oranında düşüş sergiliyor! 

Dünyanın en likit döviz piyasası olan dolar/japon yeni ise yüzde 2,21 düşüş ile 143'e geriledi. Japon yatırımcılar hisse senetlerinin satışıyla nakit talebinde bulununca japon yeni dolar karşısında 10 temmuzdan bu yana tam yüzde 11 değer kazandı. 

ABD'de geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin çok altında gerçekleşince piyasalarda "ABD ekonomisi gereğinden fazla mı yavaşladı acaba" endişeleri hakim oldu. Hafta içinde gelen imalat PMI'da hayal kırıklığı yaratmıştı.

Piyasalar eylül ayında faiz indirimini yüzde 90'ın üstünde fiyatlıyor. Fed Başkanı Jerome Powell politika faizini sabit bırakmasının ardından yaptığı basın toplantısında eylül ayında faiz indirimini işaret etmişti. Powell, enflasyonun istenen seviyeye doğru gerilediğine dair verileri gördüklerini belirtmişti. 

Bu endişeler doların küresel talebini geriletti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi son 6 ayın en düşük seviyesine 102,575'e geriledi.

Sonraki Haber