Dolarda yükseliş hızlandı!

Dün açıklanan enflasyonun ardından 34,20 TL'nin altına gerileyen dolar/TL kuru haftanın son gününe 34,23 TL'den başladı. Euro ise 37,75 TL'den başladı.

Son Güncelleme:

Dün açıklanan enflasyonun ardından 34,20 TL'nin altına gerileyen dolar/TL kuru haftanın son gününe 34,23 TL'den başladı. Euro ise 37,75 TL'den başladı.

Yatırımcılar bugün tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Geçtiğimiz hafta bir konuşmasında verilere bağlı kalacaklarını belirten Jerome Powell'dan sonra yatırımcılar verilere dikkat kesildi. Bugün beklentilerin üstünde gelebilecek rakam Fed'in daha hızlı faiz indirmesine gerek olmayacağını işaret edecek. 

İçerde ise enflasyon rakamları beklentilerin hafif üstünde olsa da aylık enflasyonun yüzde 3'ün altında kalması ve yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altında kalması iyimser oldu. Eylül ayında aylık enflsayon yüzde 2,97 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise 49,38'e geriledi. Yıllık enflasyon ağustos 2023'ten beri ilk kez yüzde 50'nin altına indi. Veride en yüksek artışın kirada olduğu görüldü. Temmuz 2024 tarihinde yüzde 25'lik kira sınırının kaldırılması enflasyonda etkili oluyor. 

Açıklanan rakamlarla politika faizi yıllar sonra ilk kez pozitif bölgeye geçmiş oldu. Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Dezenflasyon süreci devam ediyor." dedi. Bakan Şimşek, enflasyonun önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde kalıcı düşüşün sağlanacağını ve tek haneye gerileyeceğini vurguladı. 

TCMB Başkanı Fatih Karahan ise TBMM'de yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, "Eylül enflasyonu beklentilerimizin oldukça üzerinde geldi." dedi. Enflasyonda yukarı yönlü risklerin belirgin olduğunu söyleyen Karahan "TCMB olarak TÜİK ile aynı metodolojiyi kullanarak bir endeks hesaplıyoruz; bu ay içinde topladığımız aynı fiyatlarla ulaştığımız rakam yüzde 2.5 idi" dedi.

Başkan Karahan, sıkı para politikasını sürdüreceklerini söyledi. Türk Lirasıyla ilgili de konuşan Karahan "Mevduat gelişmeleri, Türk lirasına güvenin yeniden inşa edilmekte olduğunu teyit ediyor. Türk lirası mevduatın payı yükselerek yüzde 50'yi de aştı ve son verilere göre yüzde 54 seviyesine ulaştı. Kur korumalı mevduatın payı yüzde 8'li seviyelere geriledi" dedi. KKM hesapları 27 Eylül haftasında 22 milyar 188 milyon liralık azalışla 1 trilyon 511 milyar 744,1 milyon liraya düştü.

TCMB rezervleri ise 27 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 998 milyon dolar yükselişle 157 milyar 390 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Sonraki Haber