Dolar 33 TL'nin üstünde hızlandı! Gözler Ortadoğu ve Fed'de!

Piyasalar yeni güne ortadoğu gerilimiyle başladı! Bugün Fed faiz kararını açıklayacak. Böylesi bir güne dolar kuru 33,11 TL'den başlarken, euro/TL ise 35,84 TL'den başladı. Piyasalar bugün ortadoğu'da artan gerilimi ve 21:00'da açıklanacak faiz kararını izleyecek

Son Güncelleme:

Piyasalar bugün Ortadoğu gerilimiyle başladı! Hamas Lideri Haniye, yemin töreni için bulunduğu İran'da suikast sonucu öldürüldü. Öte yandan bugün saat 21:00'da ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıklayacak. 

İşte böylesi kritik ve yoğun güne dolar kuru 33 TL'nin üstündeki yükselişini hızlandırarak 33,11 TL'ye yükseldi. Euro/TL kuru ise 35,84 TL'de yatay.

Fed'in bugün politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Piyasalar Fed'in eylül ayından itibaren faiz indirimlerine başlamasını fiyatlıyor. Ancak Bank Of America ekonomistleri, Fed'in enflasyonun yüzde 2'ye doğru gittiğini görmeden faiz indirimi konusunda bir adım atmayacağını raporladı. 

Piyasalar Fed kararı sonrası basın toplantısında konuşacak Fed Başkanı Jerome Powell'ın ne kadar şahin ne kadar güvercin bir tonda konuşacağına odaklanacak. 

Fed'in eylül ayında faiz indirimi konuşulur iken Türkiye piyasalarının semalarında da faiz indirimleri aynı şekilde dillendirilmeye başlamıştı. Buna gerekçe olarak da haziran ayından itibaren gerileyen ve yıl sonunda yüzde 40'lara gerilemesi beklenen enflasyon öne sürüldü. Ancak hem TCMB Başkanı Fatih Karahan hem de TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay erken faiz indirimi beklentilerini söndüren açıklamalar yaptılar. 

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da Bloomberg'e konuşan Başkan Fatih Karahan, Haziran ayında gerileyen enflasyona ilişkin olarak "Tek bir veriyle çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" açıklamasını yapmıştı. 

Reuters'e konuşan Osman Cevdet Akçay ise "Faiz indirimi gündemde değil" açıklamasını yaptı ve ekledi "Faiz indirimi başladığı zaman da sıkı para politikası korunacaktır." 

Cevdet Akçay "Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve yakından takip ettiğimiz diğer göstergeler de buna eşlik etmeden faiz indirimi gündeme gelmeyecek." 

Öte yandan TCMB dün yayımladığı PPK metninde temmuz ayında enflasyonun geçici yükseliş sergileyeceği mesajını verdi. TCMB öncü göstergelerin temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda, alkol-tütün grupları olduğuna işaret ettiğini açıkladı.

Küresel piyasalarda ise Bank Of Japan 10 yıllık aşırı gevşek para politikasının ardından politikasını yüzde 0.25'e yükseltti ve tahvil alımlarını 2025-2026 yıllarında azaltacağını açıkladı. 

Fed'in faiz kararı öncesi ortadoğu gerilimiyle petrol fiyatları yüzde 1,65 yükselirken, doların diğer para birimleri karşısında 104,12'ye geriledi. 

Sonraki Haber