Dolar 34 TL'ye yakın başladı! Fed ilk indirimin işaretini verdi

Dolar/TL kuru yeni haftaya 33,99 TL'den başlarken, euro kuru 38,02 TL'den başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek istifa iddialarını kesin bir dille yalanlayarak piyasaları yatıştırdı. Fed Başkanı Jerome Powell "Zamanı geldi" diyerek piyasaları çoşturdu.

Son Güncelleme:

Dolar/TL kuru yeni haftaya 33,99 TL'den başlarken, euro kuru 38,02 TL'den başladı.

Cuma günü öğleden sonra Borsa İstanbul'da yoğun satışlara ve dolar/TL kurunun 34 TL'yi aşıp yükselişini hızlandırmasına neden olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği haberleri yalanlandı. Cuma günü akşam saatlerinde X platformundan açıklama yayınlayan Bakan Şimşek, istifayı kesin bir dille yalanladı. Uyguladıkları ekonomi programından olumlu sonuçlar almaya başladıklarını ifade eden Bakan Şimşek "Uydurma hikayelerle ekonomimizin ve piyasalarımızın etkilenmesine asla izin veremeyiz. Yalanlamamıza rağmen hala bu söylentileri çıkartanlar ve yayanlar iyi niyetli olamaz." ifadelerini kullandı. Dolar/TL kuru cuma günü Bakan Şimşek'in yalanlamasının ardından kur 34 TL'nin üstünden 33,86 TL seviyelerine kadar geriledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Jackson Hole'de kürsüye çıktı ve piyasaları çoşturmaya yeten şu cümleyi kurdu "Faizleri indirmenin zamanı geldi." 

Powell, zayıflama emareleri gösteren iş gücü piyasasında daha fazla zayıflama istemediğini ve enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair Fed'in tam güven içinde olduğunu söyledi. Powell "Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler azaldı, istihdama yönelik aşağı yönlü riskler arttı. Para politikasında ayarlamalar yapmanın zamanı geldi. Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı, verilere, görünüme ve risk dengesine bağlı olacak" dedi.

Powell, enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair güven içinde olduklarını söyledi. 

Powell'ın açıklamalarından sonra piyasaların Fed'in eylül ayında kesin olarak 25 baz puan indirime gideceğini fiyatlamasıyla doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 9 ayın dibine geriledi. DXY Endeksi 100,607'de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün kabineyi toplayacak. Erdoğan'ın kabine sonrası yapacağı açıklamalar piyasanın takibinde olacak. Bugün içerde kapasite kullanım oranları açıklanacak. Yarın ise Para Politikası Kurulu toplantı özeti yayımlanacak.

Bu hafta dışarda Euro bölgesinin enflasyon rakamları ile ABD ekonomisinin büyüme rakamları takip edilecek. 

Sonraki Haber