Dolar 34 TL'de yatay... ABD'deki temaslar izleniyor

Dolar kuru geçtiğimiz hafta yükseldiği 34 TL'nin üstündeki kalıcılığıını sürdürüyor. Piyasalar ekonomi yönetiminin ABD'deki temaslarını izlemeye devam ediyor.

Son Güncelleme:

Dolar kuru geçtiğimiz hafta yükseldiği 34 TL'nin üstündeki kalıcılığıını sürdürüyor. Piyasalar ekonomi yönetiminin ABD'deki temaslarını izlemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetimi Birleşmiş Milletler Toplantısı için bulunduğu ABD/New York'taki temaslarını sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün ASKON tarafından New York'ta düzenlenen toplantıda alınan tedbirlerle cari açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü söyledi. Bakan Şimşek, "Cari açık bir kırılganlık, bir endişe kaynağı olmaktan çıktı." dedi.

Bakan Şimşek, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme için temelleri sağlamlaştırdıklarını söyledi ve ekledi "Hem içeriden hem dışardan programa çok yoğun ilgi var. Dolayısıyla Türkiye rezerv konusunu da bir endişe kaynağı olmaktan çıkartmış durumda." dedi.

Bakan Şimşek, 2025'te enflasyonun güçlü bir şekilde gerileyeceğini söyledi. İş dünyasına Orta Vadeli Program'daki hedefleri dikkate almalarını söyleyen Bakan Şimşek "Buradan özellikle iş insanlarına seslenmek istiyorum; stoklarınızdan fiyatlama politikanıza kadar hesabınızı ona göre yaparsanız yanlış tarafta durmamış olursunuz. Enflasyon iniyor. Dolayısıyla bizim hedeflerimizi dikkate alırsanız sizin faydanıza olur. Bu sene enflasyona bir bant çizdik ve bir seçimin olduğu, jeopolitik kargaşanın zirve yaptığı zorlu bir senede bile birçok hedefimizi tutturduk." dedi.

Bir süredir gündemde olan ve Borsa İstanbul'u baskılayan "Borsa gelirlerine vergi geliyor" tartışmalarına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz son verdi. Bloomberg'e verdiği mülakatta konuşan Yılmaz, borsa gelirlerine vergi için "Gündemimizden çıktı. Böyle bir gündemimiz yok" ifadesini kullandı. Mülakatın ardından Borsa İstanbul'da banka hisseleri öncülüğünde hızlı yükseliş yaşandı. 

Küresel piyasalarda ise Fed'in yaptığı çifte indirimin etkileri görülmeye devam ediyor. Fed yetkililerinden gelen "Faiz indirimleri devam etmeli" açıklamalarının yanı sıra Çin Merkez Bankası'nın ekonomiyi desteklemek adına bir paket açıklaması da küresel piyasalara can suyu oldu. Her iki gelişmenin küresel risk iştahını artırmasıyla birlikte dolar güç kaybediyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 100'ünde altına geriledi. DXY endeksi bugüne 99,97'den başladı. 

Sonraki Haber