Dolar yükselişini sürdürüyor! ABD seçimleri bekleniyor

ABD seçimleri yaklaştıkça dolarda görünüm yukarı yönlü gerçekleşiyor. Dolar haftanın son gününe 34,29 TL'den, Euro ise 37,10 TL'den başladı.

Son Güncelleme:

ABD seçimleri yaklaştıkça dolarda görünüm yukarı yönlü gerçekleşiyor. Dolar haftanın son gününe 34,29 TL'den, Euro ise 37,10 TL'den başladı.

ABD seçimleri piyasaların ana gündemi olmaya devam ediyor. Üretimi ABD'ye çekme ve Çin'e yönelik ambargoları artırma eğilimindeki Donald Trump'ın kazanma ihtimalinin artması ve anketlerde Kamala Harris ile başabaş gitmesi doları güvenli liman algısıyla güçlendiriyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi ise 3 ayın zirvesinden gerileyerek 103,935'e geriledi. 

İçerde ise sıcak siyaset gündeminin yanı sıra yaklaşan asgari ücret gündem olmaya devam ediyor. IMF'nin Türkiye masası şefi 2025 asgari ücret zammının yüzde 34'ün altında olması gerekitğini belirtti. Asgari ücretin geçtiğimiz yılki kadar artırılmaması gerektiğini vurgulayan şef asgari ücretin yüksek olmasının enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturduğunu söyledi. 

Asgari ücret ile ilgili bir başka açıklama TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan geldi. Hazine ve Maliye Bakanı ile temaslarda bulunmak üzere ABD'de olan Karahan, Bloomberg'de yer alan habere göre, ABD'li yatırımcılara yüzde 25 civarında gelecek asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağını söyledi. Asgari ücret aralık ayının sonunda açıklanacak. 

Öte yandan dün açıklanan bankacılık verilerine göre, KKM hesapları büyük düşüş, döviz mevduatlarında ise artış yaşandı.  KKM hesapları geçen hafta 58,3 milyar TL ile en hızlı çıkışını yaşadı. Döviz mevduatları ise 2 milyar dolara yakın artış gerçekleşti. KKM hesaplarının mevduat hesapları içindeki payı Şubat 2022'deki seviyesine geriledi. 

TCMB'nin rezervlerinde ise yeni rekor gerçekleşti. Rezervler 2 milyar dolar artışla 159,4 milyar dolar oldu. Net rezervler ise 58,3 milyar dolardan 60,7 milyar dolara ulaştı. 

 TCMB, Para Politikası Kurulu toplantısı özetini yayımladı. Özette, öncü göstergelerin ekim ayı enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağını gösterdiği belirtildi

Sonraki Haber