Dolar 34 TL üstündeki yükselişini sürdürüyor! Piyasalar izleniyor

Dolar kuru TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasının ardından 34 TL'nin altına gerilemişti. Bu seviyelerden başladığı yükselişini sürdüren kur bugüne 34,15 TL'den başladı. Euro ise 37,96 TL'den başladı.

Son Güncelleme:

Dolar kuru TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasının ardından 34 TL'nin altına gerilemişti. Bu seviyelerden başladığı yükselişini sürdüren kur bugüne 34,15 TL'den başladı. Euro ise 37,96 TL'den başladı.

Haftasonu hem TCMB hem de BDDK bir takım kararlarla likiditeye yön veriyor. TCMB haftasonu TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. ZK oranı kısa vadeli TL mevduat için yüzde 12'den yüzde 15'e, uzun vadeli için yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı. Öte yandan BDDK ise bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdı.

Yurt içinde piyasalar Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temaslarını izlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün New York'ta ABD'li iş dünyası temsilcileriyle toplantı yaptı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan "Ülkemizin küresel yatırım pastasından aldığı mevcut yüzde 1'lik payı 2028 yılı itibarıyla yüzde 1,5'e çıkaracağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan'da eşlik ediyor. 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den Türkiye için "Kasımda not artışı gelebilir" açıklaması geldi. S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisinde politika değişikliğinin ardından başta dış göstergeler olmak üzere bazı kredi derecelendirme ölçütlerinin iyileştiğini ve bunlar arasında en önemlilerinden birinin net Döviz rezervlerindeki artış olduğunu dile getirdi.

Not artışına ilişkin de konuşan Gill, verdiği demeçte "Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralması çok önemli. Not artışı kararı büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı diyebiliriz. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerileme de çok önemli gelişme. Bu arada, not kararı için TCMB’nin faiz politikasına da bakacağız." ifadelerini kullandı.

Fed'in beklentilerin üstünde faiz indirmesinin ardından Çin Merkez Bankası da büyüme hedeflerinin tutturulması için bir takım paket açıkladı. Paketin duyurulmasının ardından Çin borsaları yüzde 2'nin üstünde yükselişler yaşıyor. Japonya borsası yüzde 1 yükselişte!

Sonraki Haber