Dolar haftaya yükselişle başladı...

Dolar haftaya 34 TL'nin üstündeki yükselişini hızlandırarak 34,10 TL'den başladı. Euro ise 38 TL'nin üstüne çıkarak 38,07 TL'den başladı. Bu hafta doları izleyen yatırımcılar cuma günü ABD'de açıklanacak ve Fed'in izlediği verilerden olan kişisel harcamalar(PCE) verisini izleyecek

Son Güncelleme:

Dolar haftaya 34 TL'nin üstündeki yükselişini hızlandırarak 34,10 TL'den başladı. Euro ise 38 TL'nin üstüne çıkarak 38,07 TL'den başladı. 

Geçtiğimiz hafta Fed ve TCMB'nin faiz kararları izlendi. Fed, politika faizini yüzde 0,50 baz puan artırarak piyasaları şaşırttı. Zira piyasalar yüzde 0,25'lik faiz indirimi bekliyordu. Beklentilerin üstünde faiz indirimi dolara ilk saatlerde değer kaybettirse de Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarından sonra yeniden yükselişe geçerek kayıplarını azalttı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 101'e kadar çıktı. Dolar yeni haftaya sınırlı kazançlarla başladı.

ABD'de piyasalar bu hafta Cuma günü açıklanacak Kişisel Harcamalar(PCE) verisini izleyecek. Bu veri Fed'in enflasyon için izlediği en önemli verilerden...

İçerde ise Fed'den bir gün sonra TCMB, politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmış ve şahin görüşünü yumuşatmıştı. Ağustos ayı metninde yer alan "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." ifadesi "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır." şeklinde değiştirildi. Bu da faiz indirimlerine hazırlık olarak yorumlandı. Faiz artışı ihtimali ise sıfırlandı.

Politika faiz sabit bırakılırken diğer enstrümanlarda adımlar atılmaya devam ediliyor. TCMB, Türk lirası mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranları kısa vadeli TL mevduatta yüzde 12 olan oran yüzde 15'e, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 8 olan oran da yüzde 10'a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı yüzde 8'den yüzde 5'e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül 2024'te tesis edilecek.

BDDK ise bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdı.

Bu hafta içerde sanayinin işleyişine ilişkin ışık tutacak kapasite kullanım oranları açıklanacak. Öte yandan cuma günü dış ticaret dengesi de dolar/tl kurunu takip edenlerin izleyeceği bir başka veri olacak.

Küresel piyasalarda ise bugün açıklanacak imalat verilerinin yanı sıra ortadoğu'da İsrail ile Hizbullah arasında süren çatışmalar da piyasaların takibinde olacak. 

Sonraki Haber