2024'te göç rekoru korkusu
Savaşlar, kıtlık ve kuraklık nedeniyle göçün önüne geçilemiyor. Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi'nin son raporu, bu yıl göçün rekor düzeye ulaşacağını, dünyadaki kriz alanlarına yeni eklenecek ülkelerin göçmen sayısını ciddi düzeyde artıracağını ortaya koydu.
Ukrayna'da, Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi istikrarsızlık ve çatışmalara bu yıl da kalıcı çözüm getirilmezken, bu bölgelerden başlayan yasadışı göçün 2024'te rekor seviyelere ulaşacağı tahmin ediliyor. Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi (ICMPD), 2024 yılında savaş ve çatışmalar nedeniyle yerinden edilen insan sayısının patlama yapacağı öngörüsünde bulunan yeni bir rapor yayınladı. Göçle ilgili kapsamlı çalışmalar yapan düşünce kuruluşu, 2024 yılında dünya çapında pek çok ülkede ulusal veya bölgesel seçimler nedeniyle göçün önemli bir konu haline geleceğini vurguluyor.
2024'TE KARAMSAR TABLO
Raporda, geçen yıl artan silahlı çatışmalar ve jeopolitik gerilimin bir sonucu olarak "yerinden edilmelerde endişe verici bir artış" görüldüğü ve rekor bir sayıya ulaşıldığı hatırlatılarak şu ifadelere yer veriliyor: "Ön veriler, AB sığınma başvurularında yüzde 21,2'lik bir artış olduğunu gösterdi. Bu veriler, 2023 sonunda bir milyon başvuruya işaret ediyor. Bu 2016'dan bu yana kaydedilen en yüksek rakam. Aynı zamanda 2024'te aynı derecede zorlu bir durum yaşanacağının da habercisi."
JEOPOLİTİK DİNAMİKLER
Raporda geçen yıl yaşanan göç olaylarının nedenleri ile ilgili şunlar kaydediliyor: “Jeopolitik dinamikler 2023'te göç üzerinde önemli bir etki yarattı: Afrika'daki askeri darbeler düzensiz göçmen akışında artışa yol açtı. Bu durum da AB'nin, dışındaki ülkelerle işbirliğini daha da ileriye taşıdı. İç kaygılar, dünyanın pek çok bölgesinde göçün daha da artmasına yol açtı; örneğin Pakistan, İran, Cezayir ve Tunus gibi ülkelerdeki koşullar etkili oldu. Bu eğilimin 2024'te de devam etmesi, yüzbinlerce insanı etkilemesi ve göç akış potansiyelini artırması bekleniyor."
'VASIFLI UKRAYNALILAR'
Avrupa ve Avrupa Birliği'ndeki gelişmelerin ana hatlarını çizen raporda, “AB Yetenek Havuzu” adı altında AB dışından vasıflı işgücünün işe alınmasını destekleyen çok çeşitli önlemler vurgulanıyor. Raporda 2024 yılının geçici korumadan yararlanan Ukraynalıların AB'ye ekonomik entegrasyonu açısından da önemli bir yıl olacağı belirtiliyor.
ACİL SEKTÖRLER UYARISI
Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi Direktörü Michael Spindelegger rapordan yansıyanlar için şunları söylüyor: “Bu yıl her AB ülkesinde Ukraynalı mültecilerde resmi istihdam oranının en az yüzde 50 olması gerekiyor. Gelecek yıl üçte ikisinin istihdam edilmesi ve en acil işgücü piyasası ihtiyaçlarımızı hesaba katarak sektörlere girmesinin yolunu bulması gerekiyor."
YENİ İLTİCA POLİTİKASI
Rapor ayrıca, İtalya ve Arnavutluk arasındaki anlaşmaya benzer şekilde sığınma taleplerinin dışarıda işlenmesi uygulamasının araştırılmasını öneriyor. Ayrıca, Sırbistan'a vizesiz girişin kaldırılmasının ardından sığınma başvurusunda bulunanların sayısındaki artışta görüldüğü gibi, düzensiz göçü engellemeye yönelik bir araç olarak vize politikalarının potansiyel etkinliği de vurgulanıyor. Rapor aynı zamanda politikacıları, jeopolitiğin iç içe geçmesi, krizdeki ülkelerde göçmen sayısının artması ve göçün seçim kampanyalarındaki merkezi rolü gibi trendleri takip etmeye yönlendiriyor.
Kaynak: Web Özel