18 yaşın altına indi! Ciddi hastalıklara yol açabilir

Son dönemde sosyal medya etkisiyle 18 yaşından küçük genç kızlar arasında adeta makyaj furyası yaşanıyor. Henüz gelişim çağındaki gençlerin "güzelleşme" uğruna yaptıkları abartılı makyaj ve kozmetik ürün kullanımı ise çok ciddi cilt sorunlarına yol açıyor.

Son Güncelleme:

Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle adeta çılgınlık haline dönüşen güzellik algısı, yetişkin olmayan bireylerin yaşamını olumsuz etkiliyor. Öyle ki, genç kızlarda makyaj yapma yaşı 16'nın da altına düşerken, erken yaşlardan itibaren aşırı kozmetik ürünlerinin kullanımı ise cilt bariyerinde hasar oluşmasına yol açıyor. Henüz 18 yaşından küçük gençler arasında artan makyaj çılgınlığı beraberinde; cilt lekeleri, egzama, kızarıklık gibi sorunların artmasına yol açarken, uzmanlar ise hem gençlere hem de ailelere önemli uyarılarda bulunmaya devam ediyorlar. Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Afacan Yıldırım, gelişim çağındaki bireylerde makyaj malzemelerinin cilt bariyerinde hasara yol açabileceğini belirtirken, "Son dönemde, 18 yaşın altındaki gençlerde bile tahriş, kızarıklık, egzama dediğimiz tabloları görebiliyoruz. Bu nedenle çocukluk yaş grubunda zaten makyaj kullanımını önermiyoruz. Yetişkinlerde bile  olabildiğince hafif ürünlerle makyaj yapılmalı" dedi.

Erken yaşlarda yapılan makyajların; cilt bariyerinin çökmesi, göz kapağının şişmesi, egzama ve aşırı akne gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.

ÇOK SAYIDA BAŞVURU

Makyaj malzemelerinin kullanım yaşı düştükçe, cildin daha kolay reaksiyon verebildiğini ifade eden Dr. Yıldırım, "Alerjilerle, egzama şikayetleriyle aileleriyle birlikte çok sayıda çocuk polikliniğimize başvuruyor. Burada çocukların, sosyal medyada gördükleri ya da bir takım reklamlarla etkilendikleri ürünleri satın alıp uyguladıklarını görüyoruz. Cilt lekeleri, izler, egzama, göz kapağında şişme gibi tablolarla karşılaşıyoruz. Hatta bazı hastalarda egzama kronikleşebiliyor" açıklamasında bulundu.

DOKTOR KARAR VERMELİ

Dr. Yıldırım, cilt bariyerinin bozulmasını engellemek için kullanılan makyaj malzemelerinin cilt tipine uygun olması gerektiğini de dile getirirken, şöyle konuştu: "Makyaj sonrası cildin temizliği ve temizleme yapılan ürünün de uygunluğu çok önemli. Tahriş edici, peeling özelliği olan ürünlerle cildi temizlersek bu sefer de temizlemeye bağlı bir takım problemler görebiliriz. Cildi, cilt tipimize uygun bir temizleyici ürünle sabah ve akşam olmak üzere iki kere temizlememiz gerekiyor."

Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Meriç Aksoy: "Aileler çocuklarına onların ne kadar güzel olduklarını anlatacak. Maalesef herkesin elinde bir cep telefonu var ve insanlar birbirlerine bakıp özeniyorlar. Gençlerin sağlıklı gelişimleri için erken yaşta abartılı makyajdan uzak durmalarını öneriyorum."

İFADE BİÇİMİ OLABİLİR

Dr. Hülya Bingöl Çağlayan (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı)

nemli olan nokta, makyajın yaşa uygun ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde yapılmasıdır. Gençlerin makyaj yaparak kendilerine olan güvenleri artıyor olabilir ancak bununla birlikte cilt sağlığı ve makyajın miktarına dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan, makyaj ve bedenin cinselleştirilmesi arasında karmaşık bir ilişki bulunuyor. Toplumsal beklentiler, medya tasvirleri ve kültürel normlar bu ilişkiyi şekillendirmede önemli roller oynar. Toplumun bu konudaki tutumlarını dikkate almak ve eleştirel düşünmek, sağlıklı bir öz-imaj geliştirmek için önemli. Bu bağlamda, eğitim ve farkındalık artırıcı çalışmalar, gençlerin bu konulara dair sağlıklı tutumlar geliştirmesine yardımcı olabilir."

ROL MODEL OLMALILAR

Dilara Gonce (Klinik Psikolog)

"Sosyal medya etkisi, herkesin yaşamını tek tipleştiriyor. Önceden teknolojiye erişim bu kadar fazla değilken gençler kimin ne yaptığını görmüyordu. Açıkçası günümüzde teknolojinin çok alt yaşlara inmesi, gençleri makyaj yapmaya biraz daha özendirdi. Aynı zamanda bu yönden para kazanabileceklerini öğrenmeleri de gençlerin ilgisini çekmeye de başladı. Ailelere önerim mutlaka sınırlandırılmış bir teknoloji. Ebeveynler, çocuklarının telefonlarına limit koyabilir, hangi uygulamalara girdiklerini kontrol edebilirler. Çünkü bu 'etkilenme' dediğimiz olay artık çığır aşmış durumda. En önemlisi ise aileler çocuklarına rol model olmalıdır."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber