Dolar yoğun haftaya sakin başlıyor

Dolar/TL kuru veri açısından yoğun geçecek haftaya sakin seyirde 33.54 TL'den başlarken, Euro/TL ise 36,63 TL'den başladı. Bu hafta içerde cari açık ile Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. Dışarda ise kritik ABD enflasyonu açıklanacak.

Son Güncelleme:

Dolar/TL kuru veri açısından yoğun geçecek haftaya sakin seyirde 33.54 TL'den başlarken, Euro/TL ise 36,63 TL'den başladı.

Küresel piyasalar Japonya'nın resmi tatilde olmasından ötürü işlem hacminin azalmasıyla birlikte sakin başladı.

Geçtiğimiz Perşembe günü 2024 yılının üçüncü enflasyon raporunu açıklayan TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korudu. TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda belirgin gerileme görülünceye kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı. Ekonomistler, TCMB'nin şahin duruşunu korumasının olumlu olduğunu söyledi.

Başkan Fatih Karahan, sunuma "Para politikasında kararlı duruşumuz değişmedi" sözleriyle başladı. Karahan "Sıkı para politikası duruşumuz sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlama son dönemde belirginleşti." dedi. Karahan, dezenflasyon sürecinin başladığını vurguladı.

Cari açık ile ilgili de konuşan Başkan Karahan "Önümüzdeki dönemde sıkı parasal duruşla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Anadolu Ajansının düzenlediği ankete göre, ekonomistler haziran ayında cari dengenin 154 milyon dolar fazla vermesini bekliyor. Yıllık cari açığın ise 22 milyar 756 milyon dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Cari denge mayıs ayında 1 milyar 235 milyon dolar açık vermişti. 

Öte yandan bu cuma Piyasa Katılımcıları Anketi'de piyasanın içerde izleyeceği bir başka veri olacak. TCMB'nin enflasyon raporlarının ardından piyasanın beklentileri ile TCMB beklentilerinin uyumlu olması beklenir. TCMB Başkanı Fatih Karahan "Beklenti eğrisinin rapor döneminde aşağı kaydığını görüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın beklentiler üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor. Enflasyon beklentileri yüksek seyretmekle birlikte geriliyor." sözlerini kullanmıştı. 

Temmuz ayında açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentileri 43,52'ten 42,95'e gerilemişti.

Dışarda ise kritik ABD enflasyonu bekleniyor. Çarşamba günü TSİ 15:30'da açıklanacak enflasyonun aylık yüzde 0.2 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 3.2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta beklentilerden düşük gelen imalat verilerinin  yanı sıra istihdam rakamları küresel piyasalarda resesyon çalkantasına neden olmuştu.

Bu sabah ise Japonya'nın resmi tatilde olması nedeniyle düşük işlem hacmi hakim dolayısıyla piyasalar sakin başladı. 

Bu hafta içerde cari açık ile Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. Dışarda ise kritik ABD enflasyonu açıklanacak.

Sonraki Haber