Dolar yeniden yükselişte! Piyasa anketi takip edilecek

Dolar kuru haftanın son gününe yükselişle 36,27'den başladı. Euro ise 37,48 TL'den başladı. Bugün piyasa katılımcıları anketi ve cari açık takip edilecek.

Son Güncelleme:

Dolar kuru haftanın son gününe yükselişle 36,27'den başladı. Euro ise 37,48 TL'den başladı. 

ABD enflasyonu eylül ayında aylık yüzde 0,2'lik beklentileri aşarak yüzde 0,3 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise yüzde 2,4 düzeyinde gerçekleşti. Yıllık beklentiler ise yüzde 2,3 idi. Bu rakam ağustos ayında yüzde 2,5 idi. Rakamların beklentilerin üstünde olmasının ardından dolar küresel para birimleri karşısında güç kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsaları geriledi. 

Dolar/TL kuru başta enflasyonun gerilemeye devam ettiğini gösteren rakamların ardından 34,20 TL'nin de altına gerilese de bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden yükselişe geçti. 

Sıkı para politikasının etkileri verilere yansımaya devam ediyor. Türkiye'nin sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 1,6 daraldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dezenflasyon sürecinin ekonomik aktivite üzerindeki kısa vadeli etkileri devam ediyor." dedi.

KKM Bakiyesi geçtiğimiz hafta yüzde 1,4 düşüşle 21 milyar 48 milyon lira azaldı. TCMB rezervleri ise 1 milyar 75 milyon dolar düşüşle 156 milyar 315 milyon dolara geriledi.

Bugün Piyasa Katılımcıları Anketi ile cari açık rakamları açıklanacak. Piyasa Katılımcıları Anketi piyasalar ve hükümet tarafından beklentilerin hükümet ile piyasa arasında ne kadar uyumlu olduğu açısından izleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz hafta TBMM'deki sunumunda "Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi, hedeflerimize birkaç ay gecikmeyle ulaşacağımızı ima ediyor" ifadesini kullanmıştı. 

Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentileri yüzde 43,14 olmuştu. 

Cari açığın ise ağustos ayında 3 milyar 956 milyon dolar fazla verdiği tahmin ediliyor. 

Her iki veri de saat 10:00'da açıklanacak.

Sonraki Haber