1071'den öncesi var, Türkler ne zaman geldi?
"Türkler Anadolu'ya 14 bin yıl önce mi geldi?" Tartışmayı başlatan isim Şarkıcı Orhan Gencebay. Tarihi ve arkeolojik tüm bulgular ise Türkler'in 1071'den çok önce, Anadolu'yu yurt yaptığını işaret ediyor. İlginç bilgi ise Hattiler ile Türkler arasında akrabalık bağı olabileceği...
Türk tarihine yönelik ilginç bir tartışma başladı. Sanatçı Orhan Gencebay'ın, "Türkler Anadolu'ya 1071'de geldi diyorlar. Bu yalandır inanmayın. Bizim Anadolu'daki tarihimiz 14-15 bin yıl öncesine dayanır. Göbeklitepe'de Türk kültüründen izler bulunuyor" açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Ünlü sanatçı pek çok röportajında Türklerin Anadolu'daki tarihinin 10 bin yıldan eski olduğunu dile getirirken, "Proto Türkler" olarak tanımladığı Türk boylarının farklı adlarla Anadolu'da uygarlıklar kurduğunu, hatta İtalyan halklarını oluşturan bazı toplulukların da Türk kökenli olduğunu ifade ediyor. Türklerin kökeni ile ilgili pek çok modern araştırmada da benzer görüşler yer alırken, tarihçiler ve arkeologlar ise Türklerin Anadolu'daki geçmişiyle ilgili benzer iddiaları gündeme getiriyor.
FANTASTİK İDDİALAR
Türklerin Anadolu'daki tarihi ile ilgili 1071 öncesini işaret eden teorilerden bazıları fantastik ve spiritüel unsurlar içerirken 1930'lu yıllarda Türk akademisinin ortaya koyduğu ancak daha sonra gündemden düşen 'Türk Tarih Tezi' ve 'Güneş Dil Teorisi' bu tür düşünceleri besliyor. Türkiye'de bu kapsamda zengin bir literatür bulunuyor. Türklerin tarihi ile ilgili teoriler 'Büyük Tufan'a kadar uzatılıyor. Tarih ve arkeoloji alanında akademinin dışladığı 'Büyük Tufan' gibi teoriler bir kenara bırakılırken, Türklerin 1071 Malazgirt Zaferi'nden önce Anadolu'daki varlığıyla ilgili pek çok bilimsel çalışma da bulunuyor. Bu çalışmalarda DNA analizleri ile nesnelerin yaşını belirlemede kullanılan 'karbon 14' testleri gibi teknolojik imkanlardan yararlanılıyor.
HATTİLER KÖK OLABİLİR
Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan duayen Türkolog Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ise Anadolu'nun en eski yerleşik halkı olan 'Hattiler' ile ilgili çalışmalara dikkat çekerek, Türk kültüründen izler olduğunu söylüyor. "Hattiler de, Ural-Altay dil ailesine mensup diller konuşuyorlar. Biz Hititleri biliyoruz ama Hititler Anadolu'ya dışarıdan geldiler. Hitit kültürü ve uygarlığı olarak bildiğimiz Hattiler'den alınmadır. Hattiler'e; 'Kattiler'de deniliyor, Urartular gibi Kutlar gibi Sümerler gibi Hint Avrupa dil ailesi içerisinde yer almayan Aryan olmayan toplumlardan söz ediyorum."
"Ural-Altay Türk soylu halklara akraba olarak düşünülmekte. Bu nedenle Türklerin en eski anavatanının Anadolu olduğuna dair bir tezler var. Türkler'in zaman içerisinde Kafkaslar üzerinden Urallar ve Altaylara geçtikleri, binlerce yıl sonra tekrar Anadolu'ya geldikleri kabul edilmekte. Biz Anadoluluyuz. Anadolu'nun en eski ve otokton halkı biziz."
SOMUT KANITLAR VAR
Hatti iddiasıyla ilgili somut kanıtlar olduğunu belirten Çobanoğlu "Bu iddiayla ilgili en somut kanıt ise Hatti dili ve kültürü ve onlarla ilgili kültlerdir. Bunlar arasında geyik kültleri var. Birebir aynılarını 2000'lerin başında Moğolistan'da Kültigin Anıtı'nın önünde yapılan kazılarda gördük. Bilge Kağan hazinesinde de örnekleri var. Moğolistan'daki müzede sergileniyorlar. Van Müzesi'nde sergilenen ve Hakkari Stelleri olarak bilinen taş anıtlar, yazıtlar, balballar da var. Benzerleri Erzurum civarında, Nallıhan'da da bulundu. Anadolu'nun değişik yerlerinden runik harfli Göktürk yazıları çıkıyor" diye konuştu.
MEZARLAR DOĞRULUYOR
Öte yandan Anadolu'daki kadim Türk mezarları üzerinde kapsamlı son araştırma ise Türkoloji üzerine araştırmalar yürüten Gazi Üniversitesi Türkçe Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Demir gerçekleştirdi. Demir, Çorum'da bulunan bir toplu mezarın 1071 öncesi Türk mezarlığı olduğunun değerlendirildiğini aktardı. Görüntüleri 'Çorum'da 1071 öncesi Türk mezar ve kurganları' mesajıyla paylayan Demir, kazıların derinleşmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: Web Özel