Dolar 33 TL'nin üstünde kalmaya devam ediyor! Gözler Ortadoğu'da

Ortadoğu'da yaşanan gerilimin şiddeti ve doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasıyla birlikte 33 TL'nin üstüne yerleşen dolar kuru bugüne 33,17 TL'den başladı. Euro/TL ise 36,02 TL'den başladı.

Son Güncelleme:

Ortadoğu'da yaşanan gerilimin şiddeti ve doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasıyla birlikte 33 TL'nin üstüne yerleşen dolar kuru bugüne 33,17 TL'den başladı. Euro/TL ise 36,02 TL'den başladı.

Dolar/TL kuru temmuz ayında yüzde 1,56 değer kazandı. Doların başlıca 6 para birimine karşı değerine ölçen DXY endeksi ise temmuz ayında yüzde 1,66 değer kaybetti.

Dolar/TL kurunun yükselişinde eylül ayı için dillendirilmeye başlanan erken faiz indirimleri ve Ortadoğu'daki karışıklık etkili oldu. 

Ancak TCMB'den erken faiz indirim beklentilerini boşa çıkaran "şahin" açıklamalar gelmeye devam ediyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın haziran ayında gerilemeye başlayan enflasyona ilişkin olarak "Tek bir veriyle çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" açıklamasını yapmasının ardından bu kez TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay, erken faiz indirimi beklentilerini boşa çıkaran bir açıklama yaptı.

Reuters'e konuşan Osman Cevdet Akçay "Faiz indirimi gündemde değil" dedi. Akçay "Faiz indirimi başladığı zaman da sıkı para politikası korunacaktır." ifadesini kullandı.

Cevdet Akçay "Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve yakından takip ettiğimiz diğer göstergeler de buna eşlik etmeden faiz indirimi gündeme gelmeyecek." dedi.

Öte yandan KKM'ye stopaj getirildi. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanı kararı ile Kur Korumalı Mevduat’a yüzde 5 ile 7,5 arasında stopaj geldi. KKM’ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildi. Böylece KKM'de vergi avantajı kaldırılmış oldu. 

ABD Merkez Bankası Fed politika faizini 23 yılın zirvesinde sabit bıraktı. Fed, enflasyonun hedefe doğru ilerlediğini belirterek faiz indirim sinyalleri verdi. Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini belirtti.

Bugün bankacılık verileri takip edilecek. 

Sonraki Haber