Z Kuşağı neye gülüyor, neye gülmüyor?
Türkiye'de mizah ve mizahın kalitesi son günlerde hiç olmadığı kadar tartışılıyor. Cem Yılmaz'ın son stand-up gösterisinin Netflix'e gelmesiyle tartışma iyice alevlendi. Gerçekten sosyal medya devrinde mizah yapmak zorlaştı mı? Z Kuşağı'nın mizah anlayışı sahiden farklı mı?
Yılbaşı gecesinin sosyal medyada ve arkadaş çevrelerinde en çok konuşulan konularından biri de Cem Yılmaz'ın Netflix'te yayınlanan Diamond Elite Platinum Plus adlı stand-up gösterisi oldu. Bir Tat Bir Doku, Milenyum, CMYLMZ ve Fundamentals ile günlük lûgatımıza birçok şaka ekleyen Cem Yılmaz'ın en yeni gösterisi belli ki Bir Tat Bir Doku ya da CMYLMZ kadar etrafında fikir birliğine varılmış bir gösteri olmadı.
📌Peki bunda değişen mizah algısının bir etkisi var mı?
📌İnsanlar özellikle de Z Kuşağı artık başka şeylere mi gülüyor?
📌Netflix gibi platformlar sayesinde dünyanın dört bir yanından komedyenlere erişebiliyor olmanın nasıl bir etkisi var?
'KESİNLİKLE FARKLI...'
Bu noktada Z Kuşağı'na mensup 6 gencin görüşünü aldık. Öncelikle şu konuyu netleştirmek gerekiyor; Z Kuşağı farklı bir mizah anlayışına mı sahip?
Egehan Yaltıraklı, “Kesinlikle öyle” diyor ve devam ediyor:
“Z Kuşağı dünyaya daha farklı baktığı gibi, mizaha da başka bir açıdan bakıyor. Sosyal medyada yapılan yeni bir birçok şakanın bizim kuşaktan çıktığı gerçek. Bunlar bir tık ile herkese erişebiliyor ve her platformdan yayılıyor.”
Haberde görüşüne başvurduğumuz diğer gençler de buna katılırken Umut Hendem, “Özellikle agresif ve kara mizah anlayışı çok yaygın” diyor ve pek çok gencin geçmiş kuşakların mizahıyla günümüz mizahını harmanladığını söylüyor.
Egehan'ın bahsettiği filtresizlik durumu hakkında Kadir Gülaçtı'nın söyledikleri de dikkat çekici:
“Günümüz mizahının eskiye kıyasla daha fazla küfür ve argo içerdiğini düşünüyorum. Bunlar olmadan da güldürülebilir.”
AKM'nin önünde sorularımızı yanıtlayan 19 yaşındaki öğrenci Dilan Kaya ise mizah anlayışına dair şunları söylüyor:
"Bu aralar en çok Hasan Can Kaya’ya gülüyorum. Biraz fazla küfür var ama arkadaşlarla birlikte programlarını izlemek hoşumuza gidiyor. Onun için Exxen’e üye oldum. Cem Yılmaz’ın son gösterisini izleyemedim ama eski gösterilerinden Youtube’dan kesitlere bakıyorum, filmleri zaten çok komik.”
21 yaşındaki öğrenci Fatma Ağtoprak da "Takip ettiğim stand-upçı Hasan Can Kaya diyor ve şöyle devam ediyor:
"Instagram'dan da kendisini takip ediyorum. Tarzı hoşuma gitmiyor ama orada konuşanların hikayeleri, seyircilerin anlattıkları komik oluyor. Cem Yılmaz’ın son gösterisini izlemedim ama filmleri güzeldi. GORA ve Yahşi Batı filmleri çok komik ve eğlenceli."
FİLTRESİZ AKIMLAR!
Türk internet aleminde Bobiler.org ve Ekşi Sözlük ile başlayan sosyal medya akımları nadiren filtreden geçiyor. Bunlar sosyal medyadan gündelik hayata yayılırken Twitch, Instagram, Tiktok ve YouTube kendi komedyenlerini de doğuruyor. İnanması güç ama Vine komedyenlerinin bazıları hala hayatımızda!
Eren Durmuşoğlu “Arkadaşlarım ile aramda yaptığım espriler tamamen sosyal medyada viral olan konular üzerinden gelişiyor” diye konuşuyor. Egehan, Kadir ve Umut da sosyal medya akımlarının kuşağın mizah anlayışına net bir etkisi olduğu görüşünde.
Sosyal medyanın etkisi aşikar. Bunun yanında YouTube sayesinde yeni stand-upçılarla da tanışıyoruz. 90'larda Taksim'de yola çıkan Old City Comedy Club'a bugünlerde Tuz Biber ve BKM Mutfak'ın başını çektiği yeni mekanlar da katıldı ve bu sayede bir sürü stand-up gösterisiyle karşılaşabiliyoruz.
Cem Yılmaz da kısa zaman önce oyuncu Uraz Kaygılaroğlu ile Tuz Biber'de açık mikrofon gecesini takip etmiş ve sahneye de çıkarak 15 dakikalık bir gösteri yapmıştı. ☝️
Deniz Göktaş, Seda Yüz, Salih Tıraş, Yavuz Günal, Çağla Alkan bu isimlerden bazıları. Bu isimlerin tamamı “yeni” komedyenler değil elbette ancak pek çoğumuz kendileriyle çok yeni tanıştık.
Peki gençler kimlere gülüyor? Haberde görüş veren 6 gençten 5'i Konuşanlar'a değinirken, Egehan takip ettiği yerli stand-upçılardan da söz ediyor ve Doğu Demirkol'u, Tuz Biber'e çıkan stand-upçıları ve Mesut Süre'nin Rabarba ekibini takip ettiğini söylüyor.
Bu isimlerin sayısının artması farklı bakış açılarına gülebilmenin de önünü açacak mutlaka. Ancak bu durum elbette bir kıyaslama da doğurmakta. Cem Yılmaz'ı “beğenmeyen” kesimin artık ekseriyetle yerli bir favorisi de var...
Elbette Z Kuşağı'nın tamamının görüşünü yansıtmak mümkün değil. Böyle bir niyetimiz yok; görüş veren gençlerin de böyle bir iddiası yok. Bunu vurguladıktan sonra haberi noktalarken izleyenlere Cem Yılmaz'ın son gösteri hakkında fikirlerini soruyoruz:
Egehan Yaltıraklı: "Cem Yılmaz, Türkiye’nin en iyisi. Netflix'teki son gösterisini de beğendim. Her kuşağa hitap eden bir komedyen. Öncekilerle kıyaslamadım. Yeni konular, yeni espriler, gündemden şakaları derken oldukça keyifliydi."
Umut Hendem: "Tüm gösterileri bana göre güzel. Mizahta Türkiye'de çığır açmış bir sanatçı. Son gösterisinde eskilere nazaran biraz daha düşündürüp güldürmeye odaklanmış gibi hissettim. Kalitesi hala en üst seviyede."
Kadir Gülaçtı: "Cem Yılmaz’ın eski gösterilerini daha çok seviyordum, daha komikti. Yeni stand-up'ında bazı kısımlara çok gülerken bazı kısımlarda maalesef mimik dahi oynatamadım."
Eren Durmuşoğlu: "Eski stand-up gösterilerini severek izledim. Seyirciyi olayın içine daha fazla sokuyordu. Şimdi ise seyirci ile etkileşim daha az. Yeni gösterisinde eksik olarak bunu görüyorum."
Kaynak: Web Özel