Mutfakların MVP'si yumurtanın lezzetine lezzet katan 15 ipucu
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, tercihe göre akşam yemeklerinde tat katan bir yan ürün ve kesinlikle mutfakların MVP'si. Yumurtanın farklı farklı pişirme teknikleri ve yeni öğrenilen tat kombinasyonları ile denenmesi eminiz ki damaklarda şölen yaşatacak. İşte bir lezzet şöleni için 15 ipucu:
ABD'de bir kişi ortalama yılda 286,5 yumurta yiyor. Bu sayı her yıl biraz daha artıyor. Yumurta söz konusu olduğunda sınır gökyüzüdür. Doğru baharatlarla lezzetine lezzet katılabilir. İşte daha lezzetli yumurtalar için bilmeniz gereken 15 şey:
TUZLAMA ZAMANI
Yumurtayı doğru zamanda tuzlayın. Pişirme işlemi bittikten sonra tuzlarsanız eşit dağılmaz. Omlet yapıyorsanız tuzu çırparken ekleyin. Tavadaki yumurtayı ise, yumurtalar tavaya biraz oturduktan sonra tuzlayın.
KARABİBER
Sadece yumurtaları değil biberi de çırpın. Yumurta ve biber bir arada müthiş bir kombinasyondur. Omlete biber ekliyorsanız bir stratejiniz olması gerekir. Pişirmeden önce biberi yumurta karışımına eklemelisiniz. Böylece hem dağılımı sağlarsınız hem de biberlerin topaklanmasını engellersiniz. Karabiberi öğütülmüş olarak eklemeniz tavsiye edilir. Çünkü taze öğütülmüş biber aromasının buharlaşmasını sağlar.
BİRAZ SARIMSAK
Biraz sarımsakla yumurtanız canlanır. Sarımsak kokusu sevilmese de çok lezzetlidir. Tuzlu yumurtanıza az miktarda sarımsak eklemek yemeğinizin sosyal statüsünü yükseltir. İki yumurtaya 1 çay kaşığı sarımsak tozu yeterli. Hatta taze doğranmış sarımsak da ekleyebilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın yüksek ısıda pişirilen sarımsağın etkisi azalır.
BAHARATLAR ARASI DENGEYİ SAĞLAYIN
Yumurtaya baharat katacaksınız, baharatlar arasında denge sağlamalısınız. Hayat da öyle değil mi zaten? Dengeyi sağlamak için ise pişirirken tadına bakmak gerekir. Yarı pişmiş haldeken bakmanızı tavsiye ederiz. Sadece baharat da değil. Mesela yumurta salatanıza fazla sirke ve limon koyduysanız, asidikliği azaltmak için biraz şeker ve bal kullanabilirsiniz.
YEŞİL SOĞANLI YUMURTA
Yeşil soğanla yumurtayı denediniz mi? Yumurtalı yemeklere öyle bir tat verir ki tekrar tekrar canınız çeker. Özellikle omlet ve haşlanmış yumurtayla birlikte deneyebilirsiniz. Bol bol serpmekten çekinmeyin. Sadece taze olmasına dikkat edin.
YAVAŞ YAVAŞ BAHARATLAYIN
Baharatlama işlemini aceleyle yapmayın. Yavaş yavaş yedire yedire baharatı yumurtaya katın. Acele iş lezzeti berbat edebilir. Tutam tutam deneyip tadın, istediğiniz tada ulaştığınızda durun. Hatta tercihi misafirinize bırakabilirsiniz.
ACI SOSLU YUMURTA
Hiç yumurtaya acı sos katmayı denediniz mi? Yumurtanın kremsi dokusu ve tadı, acı sos için mükemmel bir araçtır. Özellikle kahvaltı için hazırlanan yumurta yemeklerinde acı sos harikalar yaratabilir.
MAYDANOZLU YUMURTA
Yumurtayla iyi giden bir başka güzellik ise maydanoz. Bir tutam maydanoz yumurtanız için harika bir baharat haline dönüşebilir. İnce, bitkisel bir tat verir, iştah açar. Doğrayıp sapıyla birlikte yumurtaya katabilirsiniz. Ancak maydanozun sapı biraz acıdır bunu da göz önünde bulundurun.
ACIYA DAYANIKLIYSANIZ WASABİ
Wasabiyle yumurta da iyi bir ikili olabilir. Japon mutfağının temel taşlarından olan wasabi kırmızı bibere göre farklı bir etkisi yaratır. Wasabi ezmesini çırparken yumurtaya karıştırırsanız uykunuz falan kalmayacağından emin olabilirsiniz. Ancak aşı eşiğinize göre bu kararı verin.
KIRMIZI BİBER BİR HARİKA DOSTUM!
Sahanda yumurta için kırmızı biber harika bir seçim olur. İnce öğütülmüş olması gerekir. Yumurtayı koymadan önce kırmızı biberi tavaya ekleyip biraz kızartın sonra yumurtayı ekleyin. Müthiş bir lezzet sizi bekliyor olacak. Aynı zamanda garnitür olarak da kırmızı biber pişirdikten sonra da eklemeyi tercih edebilirsiniz.
YER MANTARLI YUMURTA
Yumurtaya truffle denen yer mantarı eklerseniz eşsiz bir lezzetle karşılaşırsınız. Truffle yumurta bazlı yemeklerin yanı sıra süt veya peynir içeren yemeklerle de iyi gider. Özellikle çırpılmış yumurtayla 40 gram kadar kullanmanız yeterli.
YUMURTAYA PESTO KATMAK
İtalyanların makarna sosu pestoyu hiç yumurtayla denediniz mi? Deneyin! Pestoyu çırpılmış yumurtaya katabilir ya da kızarttığınız yumurtanın üzerine bir kaşık koyabilirsiniz. Omlette ya da yumurtalı sandviçte de iyi iş görür. Acı katılmış yumurta yemekleri için ise biçilmiş kaftandır.
MÜKEMMEL BİR SEÇİM: ZAHTER
Yumurtalarınızı canlandıracak bir başka baharat ise zahter. Özellikle kahvaltı için hazırladığınız yumurta yemekleri için mükemmel bir seçim olur. Orta doğu kökenli olan zahter özellikle sahanda yumurtayı şenlendirir. Az miktarda eklemeniz yeter.
KÖRİ TOZLU YUMURTA
Köri de yumurtayla deneyebileceğiniz bir başka baharat tipi. Toh halinde yumurtalara lezzet katar. Çırparken yumurtanıza birkaç tutam ekleyin. Hazır köri tozunda tuz olduğunu unutmayın! Köri ezmesiyle köri tozunun aynı şey olmadığını da söyleyelim.
HARBİ ACI BİBERLİ YUMURTA
Acıyla bir sorununuz yoksa yumurtalarınıza acı biber katabilirsiniz. Karabiber ya da köri tozu sizi kesmediyse çırpılmış yumurtanıza azcık acı biber katın, sonuç istediğiniz gibi olacaktır. Önerilen acı biberler arasında cayenne biberi öne çıkıyor. Ancak acı biber yumurtanızı daha kuru tutar, bunu da unutmayın.
Kaynak: Haber Global TV