YKS'ye Girecek Öğrenciler Dikkat! Sınava 15 Gün Kala Nelere Dikkat Edilmeli?

YKS sınavına sayılı günler kaldı. Sınava girecek olan öğrencileri sınav heyecanı sardı. Sınava 15 gün kala öğrenciler nelere dikkat etmeli? Uzman İsim Mustafa Elagök sınava girecek olan öğrencilere ve ailelere tavsiyelerde bulundu.

Son Güncelleme:

Üniversite sınavı için az bir süre kaldı. 8-9 Haziran'da YKS sınavına girecek olan öğrencileri heyecan sardı. Sınava az bir süre kala öğrenciler neler yapmalı? Aileler çocuklarına sınav öncesi ve sonrası nasıl destek olabilir? Atakent Bil Kurs Kurum Müdürü Mustafa Elagök, hem öğrencilere hem de ailelere sınav öncesinde tavsiyelerde bulundu.

Üniversite sınavına az bir süre kaldı. Sınava hazırlanan çocukların son 15 gün neler yapmasını önerirsiniz?

Üniversiteye hazırlık süreci aylardır devam ederken sınav yaklaştıkça heyecan ve stres artış gösteriyor. Özellikle YKS'ye son 2 hafta kala öğrencilerin bu duygularını kontrol edebilmeleri için desteğe ihtiyaçları olabiliyor.


Peki bu 15 günde akademik olarak ne yapmalıyız ?

İlk olarak Son 15 gün kala tüm konularımızı toparlamış olup, deneme sınavı üzerinden giderek yanlışlarımızı ve eksik olduğumuz konuları tespit edip onları tekrar etmemiz daha faydalı olacaktır.

Bu zorlu sürecin son dönemecini daha verimli ve stressiz geçirebilmek için sürekli sınavı düşünmek yerine zihnini dinlendirmek için farklı aktiviteler yapmayı bir "suç" olarak değil, sınava daha iyi odaklanmak ve verimi arttırmamız için bir araç olarak görmek gerekiyor. Tabii ki bu demek değil ki sadece sosyal hayatımıza ağırlık vermeliyiz. Sınavın son 15 günü bizim için çok önemli.

Öğrenciler sınava az bir süre kala artan kaygıyla nasıl baş edebilir?

Öğrencilerimiz artan kaygı düzeyleri ile baş edebilmek için stres ve kaygı yönetimi ile ilgili seminerler alabilir, okullarındaki rehber öğretmenlerinden destek alabilirler. Bununla beraber sınavın hayatımızda büyük bir yeri olduğunu ama sağlığımızdan daha önemli hiçbir şeyin olmadığını unutmamak gerekir. Kaygı ve stres sınav esnasında bilgimizin önüne geçmemelidir.
Bu konuda öğrencilerimizin en önemi destekçisi öğretmenleri ve aileleridir.


Sınav esnasında yaşadığımız kaygı için nefes egzersizleri yapmalarını öneriyorum. Eğer çok yoğun bir kaygı yaşıyorsak sınavı en azından bir beş saniye bırakıp gözlerimizi kapatarak derin bir nefes almalı ve sonrasında devam etmeliyiz. Bu hem zihnimizi boşaltmaya hem de kaygı düzeyimizi dengelemeye yardımcı olacaktır.


Sınava az bir süre kala anne ve babaya ne gibi görevler düşmektedir?


Ailelerin en az öğrencilerimiz kadar stres altında olduklarını farkındayız fakat bu noktada en önemli görev velilerimize düşüyor. Evin içinde sınav öğrencilerimize yaşatılan yoğun baskı onları başarıdan çok başarısızlığa sürüklüyor. Hali hazırda zaten bütün yükü sırtında hisseden çocuklarımıza bir yük de biz koymayalım. Onların çalışma planlarını ve sınav sonuçlarını takip etmek tabii ki her ailenin mutlak görevi olmalı ama bunu yaparken karşılarında değil de yanlarında olduklarını hissettirmemiz gerekiyor. Onların yaşadıkları bu yoğun tempoyu paylaşmamız gerekiyor. Bunların yanında onlarla vakit geçirmeyi beraber problemlerini dinlemeyi belki bir sinemaya gitmeyi de aksatmamalıyız. Ders çalışmaları için uygun ortamı yaratmak, onlar ders çalışırken yanlarında belki bir kitap okuyarak destek olmak, sana ders çalışırken yardımcı olamıyorum ama yanında olmaya çalışıyorum duygusunu hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Sınav sırasında öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?


Sınav esnasında öğrencilerimizin tabii ki ÖSYM'nin yayımladığı sınav yönergelerini takip etmeleri gerekiyor. Dikkatlerini dağıtacak unsurlar mutlak suretle olacaktır. Her ne kadar uyarı yapılırsa yapılsın dışarıdan gelen korna seslerine, inşaat seslerine engel olunamayabiliyor. Bu durumda dikkat düzeyimizi koruyabilmek ve sakin kalabilmek çok önemli.

Sınav bittikten sonra öğrenci ne yapmalı?


Sınav bittikten sonra öğrenciler bu zamana kadar tuttukları o derin nefesi artık vermeliler ve en büyük vakti artık kendilerine ayırmalılar. Çok güzel bir tatil yapmalılar belki de..

Sınav bittikten sonra sınav süreci maalesef bitmiyor. Tercih dönemleri, okul araştırmaları, herkesin çocuğun gelecekteki mesleğiyle ilgili bir fikri olması gibi birçok unsur karşımıza çıkıyor. Bunlarla baş edebilmek bazen sınava girmekten daha zor olabilir. Öğrencilerimiz her zaman ailelerinden ve öğretmenlerinden destek almalı ama seçecekleri mesleği hayatları boyunca kendilerinin yapacağını unutmamalıdır.

Ailelere önerileriniz nelerdir?


Ailelere naçizane tavsiyem her ne olursa olsun çocuklarının tercihlerine saygı duymaları ve bu zorlu sınav sürecinde gölgelerini çocuklarının üzerinden eksik etmemeleri olacaktır.

Sonraki Haber