Yasal değil ama meraklısı çok... Fal kafelerde neler konuşuluyor?
Bugün İstanbul'un pek çok merkezi noktasında fal kafeler bulunuyor. Hukukçular maddi beklenti ile fal bakılan işletmelerin kanunsuz iş yaptığı görüşünde. 4-5 falcının çalıştığı kafeler var. Bazılarının randevu listelerinde yer bulmak zor.
Tarih boyunca insanları cezbedici meraklardan biri de geleceklerinin akıbeti olmuştur. Herkes gelecekten haber almak için çeşitli ritüellere başvurabiliyor. El falı, iskambil falı, kahve falı, tarot falı, nohut falı, bakla falı, ayna falı gibi yöntemler sık sık kullanılıyor.
Kimileri için kahve içmek bir bahane, asıl kahve falını merak ediyorlar. 'Neyse halim, çıksın falim', 'Fala inanma, falsız da kalma' bunlar akıllardaki klişe cümleler.
Ülkemizde de fal meraklısı insan sayısı bir hayli fazla. Ancak hukukçular, maddi beklentiyle kahve, tarot, su gibi fallara bakan kişiler için kafelerin tanıtım yapmasının, falcılık namının kullanılmasının açıkça yasaklandığını ve cezai yaptırıma tabi olduğunu söylüyor.
İstanbul Taksim'de bulunan Ayhan Işık Sokak, kimi vatandaşlar arasında 'Fal Sokağı' olarak biliniyor. Sağlı-sollu kafelerin çoğunda en az 4-5 falcı bulunuyor.
Bölgenin en tanınan kafelerinden birinin işletmecisi Can Değirmen, 2001 yılında işletmelerinin açıldığını dile getirerek, "Normalde randevu ile çalışırdık, ancak yoğunluk fazla. Çünkü randevu ile çalışırken, sokağı görmek için gelip fal baktıran insanları alamıyoruz. Kafede oturuyorlar, sıra işlemi gerçekleştiriyoruz. Sırası geleni fala alıyoruz. 6 falcımız var. Kahve ve tarot falı birlikte 100 TL" diye konuştu.
İnsanların geleceğini merak ettiklerini söyleyen Değirmen, "İleriye dönüp ne yapacaklarını, öncesinde bir haberdar olmak istiyorlar. 'Hangi yolu izlersem, benim için sağlıklı olur' söyleminde bulunan çok insan var" ifadelerini kullandı.
"RAHATLAMAYA İHTİYAÇLARI VAR..."
Fal bakılan kafelerin yoğun olduğu ilçelerden biri Bakırköy. Çoğu kafede falcı bulunan ilçedeki falcılardan biri G.M.O. Tarot, kahve, su ve müneccim falları bakan G.M.O.'nun yardımcısı fal randevularının dolu olduğunu belirterek, "Randevu alırsanız direkt geçersiniz, yoksa beklemek zorunda kalırsınız. Bir kez gelen memnun oluyor bir daha geliyor" diyor.
M.O.'nun yardımcısı genel olarak gelen insanların doğum haritası ve yıldız haritasına baktırdığını söylüyor. Yardımcı, "Randevular çok fazla, sosyal medya üzerinden ulaşanlar da çok. Aşk ve iş için fal baktırmak isteyenlerin sayısı yüksek, özellikle bu dönemde iş" dedi.
M.O. ise, yoğunluklarının fazla olmadığını belirterek, "İnsanlar iş bulabilecek miyim? Ekonomik sıkıntımdan nasıl kurtulacağım" diye soruyorlar. Duydukları ile rahatlamaya ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı.
Bakırköy'deki bir başka falcının faaliyet gösterdiği kafenin müdürü Murat Bey, randevu ile çalıştıklarını ve 48 çeşit fallarının olduğunu dile getiriyor. Genelde aşk ve ilişkisini merak edenlerin fal baktırmaya geldiğini söyleyen Murat Bey şöyle devam etti: "Kimse ne annesi ne babası ne de memleketi için geliyor. Herkes ilişkisi için geliyor. 'Sevgilim beni aldatıyor mu?', 'Birini seviyorum bana dönecek mi?' gibi merakları var genellikle. Randevular çok fazla dolu."
İstanbul Kahveciler Odası Başkanı Serdar Erşahin, kafelerin sayısının son dönemde yükselişte olduğunu söyleyerek, "Bazı kafe-kafeteryalarda fal bakılıyor. Kendi fikrim, orada onun için ayrı bir ücret alınıyorsa, bunun karşılığında fiş-makbuz fatura verilerek bir mali kaydının olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı ise, fal-büyücülük faaliyetlerinin zaten yasak olduğunu dile getiriyor. Karabağlı, "Fakat alan razı, satan razı. Bir alışkanlık ve piyasa oluşmuş. Mevzuat dışı" dedi.
Avukat İbrahim Güllü de, maddi beklentiyle kahve, tarot, su gibi fallara bakan kişiler için kafelerin tanıtım yapmasının 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Reddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanuna göre falcılık namının kullanılmasının açıkça yasaklandığını ve cezai yaptırıma tabi olduğunu belirtti.
Güllü, şöyle devam etti: "Kafelerde para karşılığı fal bakan kişiler ile "Kahve sizden, falınıza bakmak bizden" gibi reklamlarla para karşılığında tarot, su ve kahve gibi fala baktıran işyerleri açıkça suç işliyor. Daha önce Ankara Kızılay ve çevresinde faaliyet gösteren kafe işletmecileri ile tarot ve su falına bakan falcılar hakkında en az 3 ay hapis cezası istemiyle kamu davası açılmıştı."
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel