Vasiyeti yerine getirildi, kazı çalışmalarını yürüttüğü Hitit şehri Kayalıpınar'da defnedildi

Almanya'da hayatını kaybeden arkeolog Vuslat Müller Karpe, vasiyeti üzerine yıllarca kazı çalışmalarını yürüttüğü Sivas'ın Yıldızeli ilçesindeki Hitit şehri Kayalıpınar'da toprağa verildi. Törene Karpenin eşi, oğlu ve kazı ekibi katıldı...

Eski adı Samuha olan Kayalıpınar'da 2005 yılında başlatılan çalışmalarda kazı heyeti başkanlığını yürüten Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe, Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Arkeolog Karpe'nin cenazesi, Sivas'a, daha sonra da kazı çalışmalarını yürüttüğü Kayalıpınar köyüne getirildi.

Karpe'nin cenazesi, vasiyeti üzerine köyde defnedildi.

Törene Karpe'nin eşi Prof. Dr. Andreas Müller Karpe, oğlu ve yakınlarının yanı sıra Yıldızeli Kaymakamı, İl Kültür ve Turizm Müdürü ile kazı ekibi ve vatandaşlar katıldı.

Andreas Müller Karpe, Hattuşaş'ta 41 yıl önce tanıştığı eşinin hayatını Türk arkeolojisine adadığını belirtip "Daha önce pek çok yerde kazı çalışması yaptık. Son 15 yıldır da Kayalıpınar'da kazıyı yürüttük. Çok önemli sonuçlar çıkartı. Bu yüzden Samuha'da kalmak istiyordu. Bunun için biz onu buraya gömdük, burada kalacak" dedi.

Yıldızeli ilçesinde yer alan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda bugüne kadar Hitit kralları, prensleri ve görevlilerine ait çok sayıda mühür, milattan önce 1650-1500 yıllarına ait olduğu tahmin edilen saray kalıntısı ve 3 bin 800 yıllık olduğu belirtilen esir satış belgesi bulunmuştu...

Sonraki Haber