Uludağ'da beton endişesi, "Habitat zarar görür"

Uludağ'da 2 bin hektarın Milli Park statüsünden çıkartılması tepki doğurdu. 308 tür bitki, 46 tür kelebek, 11 tür 'Bombus Arısı' ve 'Apollon Kelebeği’nin evi konumundaki bölgede tahribat endişesi yaşanırken, Alan Başkanlığı, statü değişikliğinin orman dışı yapılaşma alanını kapsadığını duyuruldu.

Son Güncelleme:

Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından kabul edilen Uludağ'da yapılan statü değişikliği çevrecilerin tepkisine neden olurken, bölgenin tahribata uğrayacağı  uyarısı yapıldı. 1961 yılında 'Milli Park' ilan edilerek korunmaya alınan ve 33’ü Uludağ endemiği, 173’ü ise Türkiye endemiği olmak üzere bin 308 bitki türüne ev sahipliği yapan Uludağ'da 2 bin hektarlık bölüm Milli Park statüsünden çıkartması tartışma ve tepkileri de beraberinde getirdi.  Halihazırda 46 tür kelebek, 11 tür 'Bombus Arısı' ve 'Apollon Kelebeği’nin yaşam alanı  da olan Uludağ, yaban domuzu, tilki, çakal, porsuk, sansar, sincap, tavşan, kirpi gibi hayvanlara da ev sahipliği yaparken; bölge, Bursa’nın yanı sıra Marmara Bölgesi'nin ambalajlı içme suyunu karşılayan en önemli kaynaklar arasında yer alıyor.

Uludağ, endemik tür ve canlı yaşamının en önemli olduğu bölgeler arasında yer alıyor.

DOĞAL YAŞAM ZARAR GÖRÜR

Uludağ'da, 2 bin hektarlık bölümün 'Milli Park' statüsünden çıkartılmasınaı tepki gösteren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Doğanay Tolunay, 'Haberglobal.com.tr'ye yaptğı açıklamada, "Uludağ, aynı zamanda hem Bursa’nın, hem de ambalajlı su temini açısından birçok şehrin içme suyu kaynağı durumunda. Belli bir kısmının bile olsa Milli Park statüsünün kaldırılması, doğal yaşamın zaman içinde yapılaşmaya yenilmesi anlamına gelir" dedi.

ÖZENLE KORUNMALI

Prof.Dr.Tolunay, Uludağ’ın zirvelerinde son buzul çağından kalan göllerin olduğunun da altını çizerken, “Eşsiz tabiat harikasının bünyesinde 173’ü endemik, 33’ü ise sadece Uludağ’a özgü bitki türü bulunuyor. Uludağ’ın her santimi özenle korunmalıdır. Yeni yapılaşma ile su kaynakları kirlilik yüküne maruz kalır" ifadelerini kullandı.

32 ENDEMİK TÜRÜN SONU OLACAK

Bursa Çevre Platformu Sözcülerinden Caner Gökbayrak ise 32 çiçek ve bitki türü yalnızca Uludağ'a özgü türler olduğuna dikkat çekerken, tepkisini şöyle dile getirdi: "Çiçekler çoğunlukla yayla ve çayırlarda yayılım gösterir. Uludağ Milli Parkı'nın yaklaşık 2 bin hektarlık bölümünün 'Uludağ Alanı' olarak belirlenmesi 32 endemik bitkinin sonunu getirir. Bu kararı alanlar sanki bölgede hiç endemik çiçek ve bitki yokmuş gibi kaleme davranmış."

MİLLİ PARK KANUNU GEÇERLİ OLMALI

Farklı ülkelerdeki milli park ve tümüyle koruma altında olan alanların yüzölçümlere oranının yüzde 6 olduğunu sözlerine ekleyen Gökbayrak ayrıca "Bu oran Avrupa'da yüzde 11.5, bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 25 düzeyinde olmasına rağmen Türkiye'de Milli Park oranı yalnızca yüzde 1 seviyesinde. Uludağ Milli Park sınırları içinde yalnızca Milli Parklar Kanunu'nun hükümleri geçerli olmadır" uyarısında bulundu.

2 bin hektarlık bölümünün 'Uludağ Alanı' olarak belirlendiği, söz konusu alanın orman dışında yaklaşık 50 yıldır yoğun yapılaşmanın hakim bulunduğu bir bölge olduğu açıklandı.

YAPILAŞMA ARTACAK

Bursa Su Kolektifi sözcülerinden Habib Göbelez de, Uludağ'ın yüzlerce yaban hayvanı yanı sıra, 11 tür Bombus arısı ve Apollon Kelebeği’nin de yaşam alanı olduğunu belirterek, "Alınan karar ile 2 bin 800 futbol sahasının yapılaşma tehditi altında kalacak. Bu durum Uludağ’ın eşsiz dokusunu zarar görmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

ORMAN DIŞI ALAN AÇIKLAMASI

Öte yandan Uludağ Alan Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise 13 bin hektar yüz ölçümlü Uludağ Milli Parkı'nın yaklaşık 2 bin hektarlık bölümünün 'Uludağ Alanı' olarak belirlendiği, söz konusu alanın orman dışında yaklaşık 50 yıldır yoğun yapılaşmanın hakim bulunduğu bir bölge olduğu, bu alanın ise milli park alanının yaklaşık yüzde 15’lik bölümüne denk geldiği kaydedildi.

İNSAN ETKİSİ KANITLANDI

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Doç.Dr.Gökhan Özsoy tarafından gerçekleştirilen araştırmada ise Uludağ Milli Parkı’nda toplam 137 endemik tür tespit edildiğini, 54 türün neslinin tehlike altında bulunduğu ortaya konuluyor. 

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber