Türkiye'nin iklim değişikliği korkusu büyüyor
Küresel iklim değişikliğinin etkileri neredeyse tüm ülkelerde etkisini gösterirken, ekstrem hava olayları da gün geçtikçe endişelere neden oluyor. Türkiye'de yapılan en kapsamlı iklim değişikliği araştırması da her 10 kişiden 8’inin tedirgin olduğunu ortaya koydu.
Kurak geçen kış ayından sonra, kavurucu sıcakların beklediği Türkiye genelinde İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından yapılan en kapsamlı kamuoyu araştırması toplumun iklim değişikliği konusunda tedirgin olduğunu ortaya koydu.
2018’den bu yana her yıl tekrar edilen kamuoyu araştırmasında Türk halkının şimdiye kadar ki en yüksek endişeyi taşıdığı anlaşılırken, her üç kişiden bir kişi ise çevre ve iklim politikalarının oy tercihlerini etkilediğini de söyledi.
2 bin 252 kişiyle telefon görüşmesi yapılarak gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre toplumun yüzde 83’ünün iklim değişikliği için endişe taşıdığını ortaya sererken, araştırmadan elde edilen çarpıcı bulgulardan biri ise vatandaşların ormanlara ilişkin düşünceleri oldu. Halkın 3'te 2'si iklim değişikliğinin sebebini orman kayıpları olarak gördüğünü belirtirken, toplumun yüzde 82'si sorunun çözümü için yeterince çaba gösterilmediğini söyledi.
Araştırma kapsamında “Türkiye iklim değişikliğine karşı ne yapmalı?” sorusuna vatandaşların en yüksek oranda verdiği cevap ‘yeşil alanları korumak’ olurken, bireysel mücadelede en çok öne çıkarılan seçenek ise ‘ağaç dikmek’ olarak öne çıktı...
Anketin sonuçlarını yorumlayan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Prof. Dr. Murat Türkeş, "Genel olarak toplumun iklim değişikliği bilim kültürü düzeyinin geliştirilmesi ve artırılmasının yanı sıra, iklim değişikliği ve şiddetli ile aşırı hava ve iklim olayları ve afetleri algısının anlaşılması açısından önemli sonuçlar ürettiği çok açık" dedi.
Kaynak: Haber Global TV