Takyidat belgesi nedir, nasıl alınır?

Gayrimenkul işlemlerinde adının sıklıkla geçtiği ama çoğu kişinin pek de bilmediği bir kavram olan takyidat nedir, nasıl alınır? Sorusu arama motorlarında oldukça aranan konulardan. Gayrimenkul işlemlerinde mutlaka işinize yarayacak olan bu bilgi ile ilgili soruların cevaplarını sizler için derledik

Son Güncelleme:

Takyidat, kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre sınırlama anlamına karşılık gelmektedir. Takyidat belgesinin üçüncü kişiler tarafından talep edilmesi mümkün olmasa da, taşınmaz bilgilerinin herkes tarafından sorgulanabilmesi mümkündür.

TAKYİDAT BELGESİ NEDİR?

Takyidat belgesi tapunun ayrıntısını belirten bir belge çeşidi olarak ifade edilir. Mevcut olan yapıların üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakları, serbest dereceden istifade hakları yer alabilir. Bunları gösterebilen ya da bunların olmadığını belirten belgeye de Takyidat belgesi denilmektedir. Takyidat belgesi alabilmek için ise belli bir harç yatırmak gerekir, bu harcın yatırılmasının ardından Takyidat belgesi alınabilir.

TAKYİDAT BELGESİ HARÇLARI HANGİ BANKALARA YATIRILIR?

Takyidat belgesini almak için bu harçı Ziraat Bankası'na, Halkbank'a, İş Bankası'na, Vakıfbank gibi bankalara yatırarak temin edilebilir.

TAKYİDAT BELGESİ NASIL ALINIR?

Tapu Müdürlüğünden takyidat belgesi alabilmek için anlaşmalı olunan bankalara (Ziraat Bankası, iş Bankası, Halkbank ve Vakıfbank) takyidat harcı yatırılmalıdır. Bazı bankalar bu harçları yalnızca gişelerden tahsil eder fakat Ziraat Bankası'ndan takyidat harcı yatırılmak istenildiği takdirde işlemi ATM cihazları aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer iskan için takyidat belgesi almak gerekiyorsa da ilgili apartmanda bulunan her daire bağımsız olarak harç ücretlerini bankaya yatırmalıdır.

E devletten tapu takyidat belgesi nasıl alınır?

Bu sistemden faydalanmak amacıyla beraber Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü servislerinin ana sayfasına başvurmak gerekmektedir. Böylece, bu biçimde yapılan bir müracaat aracılığı ile e-devlet üzerinden istenen Takyidat belgesi alınmaktadır.

Tapu takyidat belgesi harcı ne kadar?

İskan için takyidat belgesi alımlarında ise apartmanda bulunan her daire (bağımsız) başına 7.60 TL harç yatırılmalıdır.

TAKYİDAT BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Takyidat belgesini malik sahibi ya da bu malikten hak sahibi olan kişiler alabilir. Takyidat belgesinin 3. Şahıslar tarafından alınması mümkün değildir ve bu yasal değildir. Takyidat belgesi tapu tarafından verilir, tapu çalışanlarından talep edilerek ve harç bedelinin yukarıda sayılan bankaların ATM’lerinden yatırılmasının ardından makbuz ile gidilip alınabilir.

Sonraki Haber