Sosyal medyanın yeni fenomenleri: Tuşlarla konuşan köpekler...

Sosyal medya platformu TikTok'ta viral bazı köpekler, seslerin kaydedildiği butonlara basarak ne istediklerini söyleyebiliyorlar. Acıkan köpek "açım" butonuna basarak derdini anlatabiliyor, gezmek isteyen ise "yürüyüş" butonuna basıyor.

Son Güncelleme:

Evinizde beslediğiniz bir köpeğiniz varsa ne istediğini genelde hareketlerinden anlarsınız. Örneğin, yürüyüşe çıkmak istediğinde kapının önünde zıplar ya da tasmasını getirir. Yemek istediğinde yemek kabının başında havlar. Köpekler böyle birçok yolla sahipleriyle iletişim kurarlar.

Ancak bazı köpekler sahipleriyle butonlar yardımı ile adeta konuşuyor. Daha önceden belirli seslerin kaydedildiği butonlara basan köpekler, bu yolla ne istediklerini dile getirebiliyorlar. Örneğin köpek, acıktığında "yemek" sesinin kayıtlı olduğu düğmeye patisi ile basıyor ve "yemek" sesi yankılanıyor. Ya da gezmeye çıkmak istediğinde "dışarı" veya "yürüyüş" seslerinin kayıtlı olduğu butonlara basıyor. Bu tarz eğim almış köpeklerin, sosyal medya platformu TikTok'ta #dogbuttons (butonköpekleri) hastagi ile paylaşılan videolarının görüntülenmesi 102 milyonu aşmış durumda.

Bu köpeklerin pek çoğu sosyal medya hesapları sayesinde ünlü oldu. ABD'li Sascha Crasnow ile iki yaşındaki Beagle cinsi köpeği Parker da sosyal medyada bu şekilde ünlü oldular. Köpek, dışarıda park halindeki bir ambulansı gördükten sonra "gıcırdama" ve ardından "araba" düğmelerine bastı. Crasnow'un babasının ziyareti sırasında Parker, Crasnow'un babasına "ne", "kelime" ve "insan" düğmelerini kullanarak adını sordu.

Parker yerdeki butonlara basarak iletişim kurabiliyor. Fotoğraf: Facebook/ Puppyparkerposey

Bir diğer fenomen ise 8.2 milyon takipçisi bulunan çoban köpeği Bunny. Sahibi Alexis Devine, Bunny'nin butonlar yardımı ile 100 kelime ifade edebildiğini söylüyor. Bunny'nin unvanı ise "TikTok'un konuşan köpeği".

Sosyal medyanın bir diğer ünlü köpeği ise Copper. Copper'a banyo yapmak isteyip istemediği sorulduğunda köpeğin "banyo zamanı" yazan düğmeye bastığı video, birkaç günde neredeyse 30 bin izlendi. Copper'ın sahibi Tia, "Copper'ı düğmelerle eğitmeye o daha dört aylıkken başladım" diyor. Tia ayrıca "Artık Copper ne zaman tuvalete gitmesi gerektiğini, ne zaman acıktığını, ne zaman oynamak istediğini, ne zaman banyo yapmak istediğini ve ne zaman havuza girmek istediğini bana söyleyebiliyor" ifadelerini kullanıyor. 

Ses çıkaran butonlar ve bu butonların olduğu tahta panolar ise internet üzerindeki birçok mağazada satılmakta. Peki köpekler gerçekten konuşuyorlar mı? Yoksa sevildiklerinden veya ödüllendirildiklerinden dolayı mı o düğmelere basıyorlar?

Çoban Köpeği Bunny. Fotoğraf: Tiktok/whataboutbunny

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR 

ABD'deki California Üniversitesi'nde devam eden bir çalışma, butonların köpeklerin anlamlı bir şekilde iletişim kurmasını sağlayıp sağlayamayacağını belirlemeye çalışıyor. Baş araştırmacı Federico Rossano toplamda 10 bin evcil hayvanın kayıtlı verilerine sahip olduklarını söylüyor.

Rossano önderliğindeki araştırma ekibi ayrıca köpekleri ziyaret etmeyi ve gerçekten iletişim kurup kurmadıklarını veya rastgele düğmelere basıp basmadıklarını belirlemek için testler yapmayı planlıyor. Araştırmanın sonuçları muhtemelen yıl sonundan önce yayınlanmayacak. Rossano "Çalışmadaki köpekler arasında farklılıklar olsa da birkaç köpeği butona rastgele basmadığına dair elimizde ikna edici kanıtlarımız var" diyor.

ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Clive Wynne ise, köpeklerin kelimeleri öğrenebilmesine rağmen yalnızca küçük bir azınlıklarının iletişim kurmak için butonları kullanabileceğine inandığını söylüyor.

 İNSANLAR KÖPEKLERİN VÜCUT DİLİNİ ÖĞRENMELİ 

ABD'deki Barnard College'dan Öğretim Üyesi Alexandra Horowitz de köpekler ile anlaşmak için onlara butonlara basmayı öğretmenin gereksiz olduğunu düşünüyor. Horowitz, köpeklerin zaten ne istediklerini bize vücut dillerini kullanarak söylediklerini, dışarı çıkmak istediklerinde işaretler verdiklerini ve oynamak istediklerinde top attıklarını belirtiyor.

Horowitz, köpeklerin butonları kullanmayı öğrenebileceğini düşünüyor ve ekliyor: "Ancak bu onların mevcut iletişim kabiliyetlerinin ilerletmez." Horowitz, köpekleri butonlarla iletişime alıştırmanın, onları bizimle vücut dilleriyle gerçekleştirdikleri ayrıntılı iletişimden uzaklaştırabileceğini söylüyor.

Pennsylvania Üniversitesi'nden Clara Wilson da Horowitz ile aynı fikirde. Köpeklerin sadece insanlarla değil, diğer köpeklerle hatta tüm canlılarla vücut dili ile anlaştığını söyleyen Wilson, köpeklerden konuşmalarını beklemek yerine köpeklerin vücut dillerini öğrenmemiz gerektiğini söylüyor.

Kaynak: The Washington Post, Newsweek, Metro 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber