Sinema çalışanları gitti ve geri gelmediler... Koskoca salonları 3-4 kişi döndürüyor!

Sinema salonlarında görülen işsizlik ciddi boyutlarda. Koskoca salonların gişelerinde, görevliler yerine pos cihazları var. Küçük salonlar yeni çalışan istihdam edemiyor.

Son Güncelleme:

Koronavirüs tüm dünyada birçok sektörde onarılması zor izler bıraktı. Bu süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri de hiç şüphesiz ki sinema salonu işletmeciliği oldu.

Türkiye'de sinema salonları koronavirüs vakalarının ilk görülmeye başlandığı 2021 Mart ayında kapatıldı, 4 ay sonra Temmuz ayında tekrar açıldı. Ancak vakaların sonbaharda artışıyla Kasım 2020'de tekrar kapatıldı ve Temmuz 2021'de açıldı.

Bu süreç içerisinde dijital platformlar ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük seyirci kitlesi yakaladı. Sinema salonları eski gibi dolmuyor. Pandemi sona erdiğinde insanların eski alışkanlıklarına dönmelerinin ne kadar zaman alacağı da belirsiz. 

SİNEMA DENİNCE BEYOĞLU

Sinema denilince hiç şüphesiz akıllara Beyoğlu gelir. Bir dönemin ünlü sineması Beyoğlu Sineması, pandemi nedeniyle 30 Haziran 2020'de kapandı. Sinema yetkilileri, ekonomik olarak daha fazla hasar görmemek adına film gösterimine ara verdiklerini duyurdu.

Makinist Ali Koçoğlu, pandemi nedeniyle sinemalara artık eskisi gibi rağbet olmadığını söylüyor.

Beyoğlu'nda bulunan bir başka sinema salonu ise Cinemajestic. Bu sinema salonunun makinisti Ali Koçoğlu, pandemi boyunca yaşadıkları zorlukları şu sözlerle aktarıyor: "Pandemi döneminde kapanma durumuna geldik. Dijital platformlar bizi mahvetti. Bütün oyuncuları oraya bağladılar. Filmler artık dijital platformlara yapılıyor. Yeni filmler gelmeyince izleyici de oraya kaydı"

Sinema salonlarında pandemiden önce ve sonra eleman sayılarını karşılaştıran Koçoğlu, "İş olmadığı için işçi de alamıyoruz. Pandemi öncesi gişeci olurdu, artık bileti kendimiz kesiyoruz. Eskiden sinema kuyruğu olurdu. O zaman da 2-3 tane teşrifatçı (yol gösteren), kapıda bilet kontrolü yapan vardı. Sinemada karanlıkta el feneriyle yer gösterenler artık maalesef yok. Pandemide sinema seyircisi azaldıkça bu insanlar boşa çıktı" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ BİLETİYLE KENDİ OTURUYOR" 

Sarıyer'de bulunan TİM Sinemaları'nda da eleman sayısı azalmış. Öğle saatlerinde gittiğimiz sinemada hiçbir salona bilet satılamamış. Sinema Salonu'ndaki gişe görevlisi, en son yılbaşından önce iki personelin işten çıkarıldığını belirterek, "Filmler 10-15 kişiye oynanıyor. Bazen neredeyse hiç oynatılmıyor. Eskiden kapıda duranlar olurdu. Bilet kontrolü yapılıyordu, ama sadece sinema çok yoğun olduğu zaman yer gösteriyoruz. Yoksa vatandaş kendisi biletiyle yerine oturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de her AVM'de neredeyse sinema salonu var. Levent'te bir alışveriş merkezindeki sinema salonunda üç kişilik gişede, iki kişi duruyor. Görevli, "İşler az olduğu için iki kişi yetişebiliyoruz. Pandemide sinemalar kapandı, işten çıkarılan çok kişi oldu, bir daha da sektöre geri dönmediler. Vaka sayıları yine çıkıyor. Kapanma olursa akla ilk sinemalar gelecek" endişesi ile konuştu. 

Sinemanın olmazsa olmazı şüphesiz patlamış mısır- kola. Bu kasada sadece 1 kişi duruyor. Kasadaki görevli, "Fiyatlar yükseldi. Artık eskisi gibi insanlar alamıyor. Dışardan çantaya doldurup sinemada gizlice açıyorlar. Teknoloji ile biletler internetten de alınabiliyor. Sinema salonu kapılarında bilet kontrolü çok az" diyor.

İstanbul'un en eski ve ünlü olan sinemalarından Beyoğlu Sineması (solda) tabelasını kaldırdı ve kapısına kilit vurdu. TİM Sinemaları'nda (sağ) ise seyirci sayıları bayağı düşmüş durumda.  

"DİJİTALLEŞME, GELENEKSEL SİNEMAYA..."

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Burak Türten "Covid-19 sürecinde sinema endüstrisinin ekonomik yapısı üzerine bir değerlendirme" isimli makalesinde Türk sinema endüstrisinin Covid-19 virüsü ile diğer ülkeler gibi büyük bir krize girdiğini aktarıyor.

Türkiye'de 2000'li yıllarda AVM sayılarının artışı ile sinemada salon, koltuk ve sektörde çalışan personel sayısının arttığını belirten Türten, "Pandemi nedeniyle ile film çekimlerine ara verilmesi,  vizyona giriş tarihlerinin ertelenmesi, sinema endüstrisi içerisindeki pek çok faaliyete son vererek hem salon, hem koltuk, hem de çalışan sayılarında düşüş yaşanmasına neden oldu" dedi.

Seyircinin dijital platformlar üzerinden geliştirdiği yeni alışkanlıklarının, geleneksel izleme deneyimini nasıl etkileyeceği konusunda ise, "Pandemi sonrası, insanlar sosyalleşme ihtiyacı ile gidebileceği mekan arayışında olacaktır. Sinema salonları da onlara bunu sağlayacak yegâne mekanlardan. Dijitalleşme, geleneksel sinemaya zorlayıcı bir güç olacak, sektörü daha kaliteli filmler yapmaya zorlayacaktır" diyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber