Sıcak çaya bal ekleyen herkesin dikkatine! Çay sıcakken içine bal eklemek bakın aslında nasıl etkiliyormuş

Balın sıcak çay içrisine eklendiğinde kanserojen ürettiği iddiası büyük bir çoğunlukta gerçeğe dayanmıyor. Bal sıcak içeceklerin içerisinde zehirli yapı kazanmıyor ve dolayısıyla içmekte de bir sakınca bulunmuyor. Balın 40 derece üzerinde toksik hale geldiği iddiası ise Avuryeda Öğretileri'ne dayanan bir durum. Bu durumun  bilimse bir dayanağı ise yok. 

Hindistan'da 2010 yılında gerçekleştirilen bir çalışmaya göre bal ısıtıldığında yapısında oksimetilfurfural (OMF) adı verilen bir madde oluşuyor. Balın içerisinde de oluşan OMF çok yüksek sıcaklıklarda kanserojen etki gösterebiliyor. Ancak baldaki OMF seviyesi insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde değil. Aksine reçel, şekerleme ve konserveler baldan çok daha fazla OMF içeriyor.