Ruslar'ın Kars'a sürdüğü "Süt İçenler"in yani Malakanlar'ın mirası
Süt içenler anlamına gelen Malakanlar bir tarikata bağlıydılar. Yüksek rakımdaki Kars'ta kurdukları süt çiftliklerinde sayesinde uzun kışların soğuk ve acımasız iklimini atlattılar. Malakanlar, Rusya'dan gelirken yeni peynir türlerini de getirdiler ve 19. yüzyılın sonlarında Kars'ta ilk modern peynir fabrikasını da kurdular.
Yine 1878'de David Moser adlı İsviçreli bir peynir üreticisi Kars'ta İsviçre peyniri üretmek için uygun koşullar olduğunu buldu. Bugün Türkiye'nin en ünlü peynirlerinden biri olan Kars gravyeri üretmek için gerekli teknikleri anlatıp tarifleri verdi.
Kars halkı da bu teknik ve tariflere sadık kalarak peynirciliğe devam etti.