Rol yaparak, rol satıyorlar... | 'O seçmelerin hiçbiri gerçek diziler için yapılmıyor'

Dizi, film ve TV sektörünün cazibesi her geçen gün daha çok kişinin kast ajanslarına ilgisinin artmasına neden oluyor. Sahte kast ajansları ise bu ilgiyi suistimal ederek, oyuncu adaylarından kayıt, çekim, proje ayarlama gibi işler için para talep ediyor.

Son Güncelleme:

Oyunculuk son dönemlerin en popüler mesleklerinden. Türkiye'de dizi ve film sektörünün büyümesi, oyunculuğa ilginin artmasına neden olmakta. Sektörde, oyunculuk yapmak isteyen kişilerle yapım firmalarını buluşturma rolü ise kast ajanslarının. Sektörün büyümesiyle de “sahte kast ajansları” peyda oldu. Bu ajansların, kendilerine başvuran kişilerden çeşitli vaatlerle para aldığı iddiası söz konusu. Mağdurlar ise, bahse konu ajanslara ödeme yaptıklarını ancak bir daha hiç telefon almadıklarını ileri sürmekte. Peki, kast ajanslarının çalışma şekli nasıl ve gerçekleriyle sahtelerini ayırt etmenin yolları neler?

Bilinen bir şikayet sitesinde sahte kast ajanslarının mağdurlarının iddiaları yer alıyor. Nuriye C. isimli kadın, kast ajansına oğlu için başvurduğunu, kendilerine ilk gün eğitim sertifikası verileceğinin söylendiğini, fotoğraf çekimi yapıldığını ve 260 lira alındığını belirtiyor. Ajansın, açık pozisyon olduğunda ilk kendilerini arayacaklarını söylediğini ifade eden Nuriye C., ancak 4 aydır kimsenin aramadığını kaydediyor.

Bir başka mağdur Su. B. ise, Bursa'da ön görüşme yapılacağı gerekçesiyle çocuğuyla birlikte bir otele gittiklerini anlatıyor. 2 saat bekletildiklerini ve sonrasında içeri alındıklarını anlatan Su. B., birkaç sorunun ardından çocuğunun görüntülerinin alındığını ve 5 bin 200 lira talep edildiğini aktarıyor.

'YÜKSELMELERİ İÇİN PARA ÖDEMELERİ İSTENİYOR'

Bir kast ajansında genel koordinatörlük görevini yürüten Tuğba Tekinyer, her yaştan ve cinsiyetten kişinin ayırt edilmeksizin ajansa kayıt edildiğini vurgulayarak, “Kast ajansları, oyuncuların görsellerini ve bilgilerini alıp dosyalıyor, yapım şirketlerinin talepleri doğrultusunda da şirketlere sunum yapıyor” demekte.

Kast ajansı yöneticileri, ajansa kayıt için yapılacak çekimlerde ücret talep edilmediğini belirtiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bir kast ajansı ve sanat akademisinin kurucusu Yağmur Gökkaya ise, dolandırıcı ajansların, seçmeler düzenlediğini ve yükselmeleri için insanlardan ücret talep ettiğini dile getiriyor. “Hatta bu görüşmeleri otel, restoran gibi halka açık alanlarda yapıyorlar ki güven oluşturabilsinler. Ancak gelin görün ki görüşmeler ve para aktarımı sonucunda elde var sıfır” diyen Gökkaya, aslında o seçmelerin hiçbir gerçek projeye hitap etmediğini aktarıyor. Gökkaya sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Dolandırıcılık yapan oyunculuk ajansları, adaylardan para almakla da kalmıyor. Onlara senet imzalatıyor ve talep ettikleri ücret ödenmediği takdirde senetle birlikte olayı mahkemeye taşıyor. Yani aslında yasal olarak var olan, buna rağmen istihdam yaratmayan bir kaotik düzenden bahsediyoruz.”

Gökkaya, “Gerçek ajanslar, başvuranlara ilk adımda örneğin mesleğin zorluklarından bahseder. Sabır, emek ve zaman harcaması gerektiğini, yetenekle birlikte donanımlı bir eğitim sahibi olmasının önemini söyler” şeklinde konuşuyor. Gökkaya, gerçek ajansların ayrıca sitelerinde sektöre kazandırdıkları oyuncuların kimliklerine açık bir şekilde yer verdiklerine dikkat çekiyor.

Tuğba Tekinyer de ajansa kaydolurken, fotoğraf çekimi, oyunculuk dosyasının yapıma sunulması gibi çalışmalar için bir ücret talep edilmediğine işaret ederek “Bunların yanında, kostüm parası gibi isteklerde de bulunulursa kişilerin bu ajanslardan direkt uzaklaşmaları gerekir” diyor.

Sahte cast ajanslarının kişilere senet imzalattığı da ifade ediliyor. Fotoğraf: Shutterstock 

'HİÇBİR ROL SATILIK DEĞİLDİR'

Başvurmadan önce ajansların Instagram sayfalarından ya da internet sitelerinden en son çalıştıkları proje ve yönetmenlerin incelenmesinin önemine işaret eden Tekinyer, dolandırıcıların, meşhur ajansların ismini ya da logosunu taklit ederek kendilerini bu ajansların bünyesindeki kuruluşlar gibi gösterdiğini belirtiyor.

Yağmur Gökkaya da bu konuda, dolandırıcı ajansların, oyuncu olmak isteyen kişileri hayal ettikleri meslek yaşamından soğuttuğunu belirtiyor. Gökkaya, “İnsanlara umut vaat eden, buna rağmen hiçbir sonuca ulaştırmayan dolandırıcılar, Türk dizi ve film sektörünün gelişmesinin önünde bir engel” açıklamasını yapıyor.

Güncel projelerin gerekli Instagram sayfaları bulunduğunu anımsatan Tekinyer ise, bununla birlikte oyuncuların, IMDB sayfasından projenin kast direktörüne ve yönetmenine kolaylıkla ulaşabileceğini aktarıyor. Vizyonda olmayan veya hazırlığı devam eden projelerde ise yapım firmasının ve yönetmen isminin sorulması tavsiyesini sunan Tekinyer sözlerini şöyle sonlandırıyor:

“Buna göre belki yapım firması aranarak projenin teyit edilmesi gerekir. Sektörde, yüksek bütçeli rol verileceğini söyleyerek, sahte projelerle ücret toplayan çok fazla ajans mevcut. Hiçbir rol satılık değildir, parayla alınmaz.

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber