Portakal ve mandalinanın meğerse zararı da varmış
Reflü hastalığında beslenme düzeninde yapılan değişikliklerden beklenen yararın yüzde 15-20 civarında olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kocaman, “Bu değişikliklerin uygulanması sürecinde hastanın hayat kalitesinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Beslenme noktasında reflüyü artıran yiyeceklerden sakınmalı ve bu amaçla alkol, çikolata ve yağlı yiyecekler sınırlandırılmalı ya da kesilmelidir. Göğüsteki yanmayı tetikleyebilecek turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt ve limon), karbonatlı içecekler ve baharatların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunun dışında kahve ve çay tüketimi de bazı kişilerde reflüyü tetikleyebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını engelleyecek veya azaltacak kilo verme, sigarayı bırakma, yatak başının yükseltilmesi ve yemekten sonraki 2-3 saat içinde uzanmama gibi davranış ve durum değişiklikleri benimsenmelidir" diye konuştu.
Kaynak: DHA