Ofiste nasıl dinleneceğiz? Legolar, mimaride yeni akımlar, teknoloji yasak odalar...

Bazı işyerlerinde dinlenmek hiç kolay değil. 15-20 dakikalık hava alma molaları bile tazelenmeye yetmeyebiliyor. Uzmanlar bunun için bazı masaj taktiklerini önerirken, ofis mimarisi son yıllarda dinlenme üzerine oldukça farklı alternatifler sunuyor.

Son Güncelleme:

Bugünün modern ofis binaları, çalışan personelden verim almak üzerine kurulu. Yemek alanları, kafeteryaların düzenlenme biçimi, öğle molaların yasal sınırı hepsi santim santim ölçülerek karar verilmiş olgular.

Popüler inanışın aksine “ofis işi” vahşi modern kapitalizmin bir icadı değil. Milattan önce 3000 yılına kadar eski kayıtlarda dahi Mezopotamya'da resmi işlerin kaydını tutan “ofis” çalışanlarının izlerine rastlıyoruz.

Belki Gılgamış Destanı'nda Utnapiştim'in yatırım danışmanı ile diyalogları yer almıyor ancak “ofis” ifadesi gerçek bir yer olarak ilk kez başka bir destanda İngiliz edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan The Canterbury Tales'te geçiyor.

KELİMENİN KÖKENİ LATİNCE

Efsanevi yazar Geoffrey Chaucer'ın, 1395 tarihli destanında bir yer olarak bahsettiği ofisin kökeni ise Latinceye dayanıyor. Latince “officium” bir pozisyon, bir görev anlamı taşırken aynı zamanda “işlik, iş yeri” anlamına da gelmekte. Bununla birlikte yine ofis manası da bulunan Latince “ob ficium” ifadesi de kelimesi kelimesine çevrildiğinde “yapmaya doğru” gibi bir anlama kavuşuyor.

16. yüzyılda ise bankacılığın mimarı Floransalı Mediciler, ticari ve politik işlerini yürütmek için şimdi bir müze olan ünlü Uffizi'yi (İtalyancada “ofisler” anlamına gelir) inşa etti.

Günümüz ofislerinde en önemli ihtiyaçlardan biri ise dinlenmek. Yapılan pek çok bilimsel araştırma dinlenen insanların işlerinde daha verimli olduğunu ortaya koyuyor. Hatta haftalık izinlerin de insanların dinlenmesi için ortaya konduğu bir gerçek.

LEGO ALANLARI

Peki bütün amacın çalışmak olduğu kalabalık ofis ortamlarında kafamızı nasıl boşaltabiliriz. Bazı şirketler bunun için legoları kullanıyor. Danimarkalı ünlü Lego şirketinden ismini alan bu tuğla oyuncakların yaratıcılığı artırdığını ve kişileri dinlendirdiğini düşünenlerin sayısı bir hayli fazla.

Eski çalışanların verdiği bilgilere göre, Google’ın New York’taki ofisinde bir Lego odası vardı. Burada çalışanların kafalarını dağıtmaları amaçlanıyordu. NASA’nın Kaliforniya, Pasadena’daki laboratuvarında ise roketlerin konsept olarak nasıl gözükeceğinin anlaşılması için legolar kullanılıyor.

Dünyaca ünlü, yetişkinlere yönelik çizgi film South Park’ın yaratıcılarından Trey Parker, yaratım süreçlerinde sürekli olarak Legolar ile oynadığını söylüyor.

Özellikle açık ofislerde rahatlamak son derece zor. Bir süre sonra kulaklıkla müzik dinlemek de çözüm olmayabiliyor. Bu noktada uzmanlardan bazı fiziki tavsiyeler var.

Gün içerisinde iş telaşından uzak verilen 15 dakikalık bir mola daha verimli çalışmayı sağlayabilir. Fotoğraf: Shutterstock

KULAK VE EL MASAJI

Uzmanlara göre bunlardan biri dışarıdan garip de gözükse kulak masajı yapmak. Kulağınızı ortasından tutup yukarıya doğru çektiğiniz bu hareket, kan dolaşımını sağladığı için bir süre sonra sizi rahatlatabilir. Eski Çin tıp öğretilerinde yer alan bu harekete 'Shen Men noktası' deniyor.

Masanızdaki dağınıklıkları toplamak ve çöpleri biriktirmemek de daha rahat bir çalışma ortamına sahip olmanıza sebep olacak.

Kendinizi rahatlatacak başka bir hareket ise baş parmağınız ile işaret parmağınız arasındaki bölgeye masaj yapmak. Bu da kan dolaşımınızı hızlandırmaya iyi gelebilir. Bu hareketten sonra ellerinizin, omuzlarınızın ve boynunuzun rahatladığını fark edeceksiniz.

Kimileri ise sabah ofise gelir gelmez haberleri okumamanızı öneriyor. Haberlerde gördüğünüz stres dolu hikayeler, iş gününüze negatif bir başlangıç yapmanıza sebep olabilir.

MİMARİ AKIMLAR

Son yıllarda büyük şirketler ‘dinlenme odası’ veya ‘sessiz odalar’ ismini verdikleri alanlar inşa ediyor. Bu alanlarda loş ışıklar ve rahat koltuklar bulunuyor. Çalışanların 15-20 dakikalık molalar ile dinlenmeleri amaçlanıyor. Yoga odası düşünen firmalar da var. Uyku odası inşa eden firmalar olduğu da biliniyor ancak bu alanın 1-2 saatlik kestirmelere dönüşme ihtimali de yok değil. Ofis mimari de bir başka akım ise teknolojinin yasak olduğu odalar. Bu odaya girmeden önce cep telefonları dışarıda bırakılıyor.

Kaynaklar: Haberglobal.com.tr, Wall Street Journal, INC, Entrepreneur

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber