Norveçliler aslında neden mutlu belli oldu! Araştırmayla kanıtladılar

*Doğadan keyif almayı öğrenmek

Norveçlilere doğuştan itibaren doğa sevgisi aşılanıyor. Temiz havanın gücüne inanan Norveçli ebeveynler, henüz anaokulundaki çocuklarını kışın bebek arabalarında açık havada uyutuyor. 

Çoğu anaokulunda öğrenciler zamanlarının yüzde 80’ini açık havada geçiriyor. Belirli günlerde öğrenciler ormanda kamp ateşi yakıyor.

‘friluftsliv’ üzerine lisans diploması bile var.

*Yeşilden uzaklaşmamak

Norveç’te yasalarla da korunan ‘friluftsliv’ kültürünün olmazsa olmazı egzersiz için bolca yeşil alan var. Doğada tek başına yürüyüş veya birkaç gün kamp yapmak çok önemli bir değer. Araştırmalara göre yeşil alanda bulunmak anksiyeteyi azaltırken bilişsel fonksiyonları artırıyor.

Volda Üniversitesi’ndenj ‘friluftsliv’ uzmanı Synnevåg Løvoll, sağlıklı ve mutlu yaşama giden ispatlanmış beş yolun ‘friluftsliv’den geçtiğini söylüyor: ‘‘Aktiflik, iletişim, farkındalık, sürekli öğrenmek ve paylaşmak.’’  

*Açık havada yemek yemek

Herkesin ‘friluftsliv’ kültürü olmasa da bir yemek kültürü var. Norveçliler evde ya da restoranda yemek yemek yerine grupça doğaya çıkıyor ve herkesin yiyecek getirdiği yemekler planlıyor. Çünkü yemeklerin insan ilişkilerinde köprü görevi gördüğünü düşünüyorlar.

*Buluşmalara eğlence katmak

Norveçli birçok çift kafelerde buluşmak yerine birlikte doğa yürüyüşüne veya bisiklet turuna çıkıyor. 

Yan yana yürürken ya da bisiklet sürerken konuşmanın çok daha kolay olduğunu söyleyen Lier ekliyor: ‘‘Ayrıca ateş başında oturup dalgaları seyrederken sohbet etmek epey romantik.’