'Nedir bu 'bigoreksiya'? Genç erkekleri bekleyen tehlike...
Sosyal medya, gençlerin beden algılarını derinden etkilemekte... Bundan genç kızlar kadar erkekler de etkileniyor. Süper kahramanlar, oyun karakterleri devasa kasları ve neredeyse erişilmesi imkansız vücutlarıyla "bigoreksiya" denen rahatsızlığın yayılmasına neden oluyor. Peki bigoreksiya nedir?
Pek çok lise çağındaki sporcu gibi 16 yaşındaki Bobby de genç ömrünün son birkaç yılını, vücudunu protein dietleri ve antrenmanlarla şekle sokmaya çalışarak geçirmekte. Fortnite ve ödevler arasında YouTube'da Greg Doucette gibi vücut geliştirme sporcularını takip ediyor ve onların öğretilerini takip ediyor.
Kanalında 1.3 milyonu aşkın abonesi bulunan Doucette, 46 yaşında bir vücut geliştirme sporcusu. IFBB Pro kartı taşıyan Kanadalı sporcunun kanalında toplam izlenme sayısı 9 Mart itibarıyla 403.5 milyon...
“Böyle kanallar, onlar gibi bir vücuda sahip olmak onlar gibi paylaşım yapmak istediğimi anlamamı sağladı” diyen Bobby öyle bir protein diyeti takip ediyor ki sınıf arkadaşları 8 öğün haşlanmış tavuk ve lapa pilav yediğine defalarca şahit olmuş.
GORİL GÖĞSÜ, TEMEL REİS ÖN KOLU...
TikTok üzerinden paylaşımlar yapan Bobby, telefonuyla yaptığı antrenmanları çekiyor. Spor salonunda ya da evlerinin salonunda çekimler yapan Bobby'nin seçtiği konu başlıkları “Goril göğsü”, “Temel Reis ön kolu” ve “Lil Uzi karın kası” gibi başlıklar.
Bobby zaman zaman derslerinden geri kaldığını, ödev yapmaya zaman bulmakta zorlandığını aktarıyor. Gardiyanlık yapan 49 yaşındaki babası oğluna ilişkin gözlemlerini şöyle aktarıyor:
“Bobby ilk videolarını paylaşmaya başladığında aylar boyunca ne yaptığını bilmiyorduk bile. Aşırı derecede bağımsız bir çocuk ve işlerini yalnız başına halletmeyi seviyor. Videolarında ne yaptığına dair konuşmuyor. Ama kusursuz olması için çok zaman harcadığını biliyorum.”
Babası şöyle çarpıcı bir noktaya da dikkat çekiyor:
“Ben de gençken dergilerin kapaklarındaki kaslı elemanları görüp onlar gibi görünmeye özenirdim. Onlarınki gibi bir vücuda sahip olmanın neredeyse imkansız olduğunu kavramam epey zaman aldı...”
Fakat çağımızda durum biraz daha farklı. “Çocuklar beni idol olarak görüyor” diyen Bobby'nin TikTok'ta 400 bini aşkın takipçisi var.
Genç erkek ve kız çocuğu sosyal medyada ulaşılması neredeyse imkansız fiziklere ve bunun “standart” olarak sunulmasına maruz kalıyor. Bilgisayar oyunlarındaki karakterler ve anime karakterleri bir kenara artık sinema filmlerindeki karakterler de inanılması güç vücutlara sahip. Hollywood'un lokomotifi olan süper kahraman filmlerinde bu örnekleri görmek mümkün.
Medyanın, ağırlıklı olarak da sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisi oldukça açık. Elbette fiziksel olarak kendi en iyi versiyonlarına ulaşmak isteyen ya da vücut geliştirmeye gönül vermiş gençlerin olması gayet doğal. Ancak çalışmalar da ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor.
3'TE 1'İ MEMNUN DEĞİL...
California Sağlık Geliştirme Derneği'nde 2019'da yayınlanan bir anket genç erkeklerdeki vücut imajını ele aldı. Ankete katılan 11-18 yaş arası 149 erkek çocuğun 3'te 1'i vücut şekillerinden memnun değildi. Daha ilginç olanı, spor yapanlar yapmayanlara nazaran daha fazla tatminsizlik duyuyordu. Pek çoğu göğüs, karın ve kol kaslarını büyütmek istiyordu.
Dev göğüs kasları öyle bir takıntı haline gelmiş durumda ki psikologlar bu duruma “bigoreksiya” (kas dismorfisi) diyor. Çok büyük oranda genç erkeklerde görülen bu durum, sakatlanma pahasına aşırı spor yapmaya, depresyona ve steroid kullanımına yol açabiliyor. Dış görünüşlerine takıntılı olan bu bireyler ya kendilerini sürekli aynada kontrol ediyor ya da kendilerine hiç bakamıyor.
21 Eylül 2015'te BBC tarafından yapılan “Bigorexia: Never Buff Enough” adlı belgeselde durumundan söz eden 25 yaşındaki Pradeep profesyonel destek aldığını dile getirirken şunları söylüyor:
“Hep küçük hissediyorum... Aynanın önünde kendimi bütün gün eleştirebilirim. Daha fazla baktıkça daha çok eleştirecek şey görüyorum. Nevrotik olmayı aştı, aklıma zarar veriyor.”
KASLILAR DAHA ÇOK 'LIKE' ALIYOR!
Lakin sosyal medya çağında gençlerin işi daha zor. Hollanda'da Maastricht Üniversitesi'nde halk sağlığı araştırmacısı olarak görev yapan Dr. Thomas Gültzow, 2020'de bini aşkın Instagram hesabını incelemeye alırken ve şaşılmayacak şekilde “kaslı, atletik erkeklerin” çok daha fazla beğeni aldığını ortaya koydu.
Ancak Magic Mike XXL adlı filmdeki formu hakkında konuşan Channing Tatum 'ulaşılaması çok güç fiziklere' dair Kelly Clarkson'ın şovunda şöyle diyordu:
“Böyle gözükmek çok zor. 9-5 işi olup bunu sürdürebilmek imkansız. Ayrıca antrenman yapıyor olsanız bile bu kadar 'fit' görünmek doğal değil. Sağlıklı da değil.”
*The New York Times (What Is ‘Bigorexia’?), BBC (Bigorexia: Never Buff Enough), The Kelly Clarkson Show (Channing Tatum Is Struggling To Get In Shape For 'Magic Mike 3')
Kaynak: Web Özel