Mutfağınızda varsa bir saniye düşünmeden çöpe atın! Öyle zararlı ki kalp krizine bile yol açıyor

Pirinç pilavından çorbaya ve makarnaya kadar pek çok yemekte kullanılan tatlandırıcılar olan bulyonların bir an önce çöpe atılması gerektiği yapılan araştırmalar ile öğrenilmiş oldu. Özellikle tavuk suyu yerine daha pratik olması ile kullanımı yaygın olan bulyonların içerdiği bir etken madde insan sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor. 

Mono sodyum glutamat olarak adlandırılan ve halk arasında Çin tuzu olarak bilinen bu etken madde bulyonların içerisinde yüksek miktarda bulunuyor. Mono sodyum glutamat ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Aynı zamanda nefes alıp vermede zorluğa neden olan bu madde yağ ve tuz oranı yüksek olduğundan kap damarlarında tıkanıklığa ve yüksek kolesterole neden oluyor. 

Mono sodyum glutamat içeren bulyonlar selenyum ve bakır gibi önemli mineraller açısından zayıf içeriğe sahip olmasıyla da sağlığımızı tehlikeye atıyor. Çok yüksek miktarlarda tuz içeren tavuk ve et bulyonlar merkezi sinir sistemini etkileyerek Parkinson ve epilepsi gibi hastalıklara yol açıyor. İnsülin artışını tetikleyen bulyonlar obeziteye ve şeker hastalığına sebep oluyor. Bu nedenle et ve tavuk sularını doğal şekilde kullanmak çok daha sağlıklı olarak biliniyor. 

Kaynak: Haber Global TV