Neredesin bahar? | 'Tamamen ortadan kaybolması...'

Türkiye genelinde bu kış oldukça sert geçerken Mart ayının yarısı geride kalmasına rağmen bahardan haber yok. Meteoroloji uzmanlarına göre artık kışlar ve yazlar uzadı. Peki bahar tamamen bitti mi?

Son Güncelleme:

Türkiye şiddetli bir soğuk hava dalgasının etkisi altında. İstanbul'da son yılların hatırı sayılır kar yağışlarından biri geçen hafta yaşandı. Meteoroloji bu hafta sonu için de kar uyarısı yapıyor. 

Okullarda Türkiye dört mevsimin yaşandığı ülke olarak öğretilir ancak uzun süredir 'Türkiye'de sadece iki mevsim, yaz ve kış görülüyor' dense yeri. Kış sonrası baharın tadını çıkaramadan direkt yaza geçiş yapıyoruz.

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli bu durumu "Türkiye'de bahar iklim değişikliği kapsamında ilkbahar ve sonbahar olarak adlandırdığımız ara mevsimden kayboluyor. Ana mevsimler de uç noktalara gidiyor. O yüzden bazen kışı çok sert, bazen hiç kış yok gibi, bazen de yaz aylarını rekor sıcaklıklarla geçiriyoruz" dedi.

Sürmeli sözlerini şöyle sürdürdü: "Örnek vereyim çok sıcak ve genişlemiş bir yaz var. Bu yaz eylüle hatta ekime doğru uzanıyor. Ya da mart çok soğuk olabiliyor. Nisana geldiğimizde hala havalar ısınamıyor. Dolayısı ile iklim değişikliği kapsamında bahar ayları kayboluyor." 

BAHAR MEVSİMİ KAYBOLUYOR 

Sürmeli "Peki bir daha hiç bahar yaşanmayacak mı?" sorusuna ise "Bahar hiç yaşanmıyor değil. Ara ara bahar tadı alıyoruz ama bütün dünyada genel eğilim baharın kaybolması yönünde" cevabını verdi. Haber Global Meteoroloji Editörü uzun süre sonra Mart'ın bu kadar soğuk geçmesini ise olağandışı bir olay olarak görmediğini belirtiyor. Sürmeli, "Nisan da bile kar yağışı görülebilir" demekte.

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ise iklimin soğumadığını ancak iklim bantlarının genişlediğini ifade etti. Tek, "Bizde 2 gün 3 gün soğuk gördüğümüzde artık daha soğuk diye bir algı oluşuyor. Son 10-20 yılda maksimum sıcaklık rekorlarını görüyoruz. Ama bu sene farklı olarak daha soğuk bir kış gördük. Mevsimlerde bir değişiklik yok ancak iklimsel olarak bantlarda bir genişleme var." dedi. 

TÜRKİYE ÇÖLLEŞMEYE GİDİYOR 

Türkiye'de yazlar çok sıcak geçmeye başladı. Ülkemiz en sıcak 3 yazını 2010 yılından sonra geçirdi. Bünyamin Sürmeli, bunun iklim değişikliği sonucu olduğunu ve Türkiye'nin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını şöyle ortaya koyuyor: "Yaz aylarında sıcaklıkların anormal artması ve kuraklık iklim değişikliğinin bir parçası. Bunların hepsinin yüksek basınç kuşaklarının genişlemesine bağlı. Yüksek basınç kuşakları Ekvator'dan başlar, kuzey ve güney 30 derece enlemine kadar uzanan banttır. Bu bant artık 36 derece enlemine doğru genişliyor. 36 derece enleminde de biz varız. Artık çölleşme ve kuraklığa neden olan yüksek basınç kuşağı bandı üzerinde bulunuyoruz."

Adil Tek mevsimlerin değişiminde küresel iklim değişikliğinin rol oynadığını belirtirken "Enerji ihtiyacının yüzde 80'i hala karbon kökenli yakıtlardan karşılanmakta. Bu durum sera gazlarının yayılmasına ve atmosferde sıcaklığın artmasına sebebiyet veriyor" dedi.

TÜRKİYE'DE BUZUL ÇAĞI MÜMKÜN MÜ?

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, buzullardaki erimenin Atlas Okyanusu'ndaki sıcak su akıntılarının kesilmesine neden olmaya başladığını ve Avrupa'nın gelecek yıllarda "buzul dönemi" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

İki uzman da bunun mümkün olabileceğini ama tek senaryonun bu olmadığını söyledi.

Sürmeli, bu durumun olasılıklar içinde yer alabileceğini belirtirken "Buzulların erimesi ısı dalgalarını büyütüyor. Bir yerde ısı dalgasına girilmesi demek bir sıcağa bir de soğuğa girilmesi demek. Yani sıcağın arkasından soğuk gelecek demek. Bir yerde bir noktayı tetikleyip soğuk döneme geçilebilir. Ama şu anda eğilim ısınma yönünde. Isınma ve buzulların yok olması sonucu yüksek sıcaklık ve gıda üretiminin tehlikeye girmesi daha yüksek olasılık gibi görülüyor" dedi.

Adil Tek ise "Sıcaklığın artması sonucu buzulların erimesi okyanus tuzluluk miktarını değiştirir. Tuzluluk miktarının değişmesi Atlantik Okyanusu'ndaki sıcak su akıntılarını kesebilir. Bu durum Avrupa ve Türkiye'de buzul çağı yaşanmasına sebep olabilir" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber