Kurslara ilgi büyük! Göktürkçe Orhun Anıtı'na sığmıyor
Tarihte Türk adını ilk kez kullanan ve arkalarında bir alfabe bırakan Göktürklere bugün yoğun bir ilgi var. Dijital platformlarda, yayınevlerinde Göktürkçe üzerine materyaller büyük talep görüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi de Göktürkçe kursu düzenlemeye hazırlanıyor.
Göktürkler, Milattan Sonra 6. yüzyılda tarih sahnesine çıkmalarının ardından Asya'da geniş bir coğrafyada etkili oldu. Bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde büyük bir uygarlık kuran Göktürkler arkalarında bir de alfabe bıraktı. Moğolistan'daki Orhun Yazıtları'nın üzerine işlenen Türkçe harflere bugün Türkiye'de büyük bir ilgi var. Göktürk harfleriyle yazılan “Türk” ifadesine artık pek çok yerde sıkça rastlıyoruz.
DİJİTAL KURSLAR VE KİTAPLAR
Göktürkçe'ye yönelik yükselen merak yayıncıların ve dijital yayın platformlarının da ilgisini çekiyor. Bugün internette Göktürkçe eğitimi ile ilgili pek çok kurs programı var. Alfabe öğretimine yönelik uygulamaların yer aldığı internet siteleri de özellikle gençlerden ilgi görüyor. Göktürkçe öğrenimi üzerine hazırlanan kitaplar da kitabevlerinin raflarında yer buluyor. O kitaplardan birinin yazarı Türk Dili Derneği'nin başkanı Gökbey Uluç. “Göktürkçe Öğreniyorum” adlı bir kitabı olan Uluç, Göktürkçe dersleri veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol yapan dernek Göktürkçe harflerinin tanıtıldığı seminerler düzenliyor. Uluç'un, sosyal medya platformlarında verdiği Göktürkçe eğitimleri yüksek izlenme oranlarına ulaşıyor.
UZMAN İSİMDEN GÖKTÜRKÇE KURS
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Moğolistan Aydınlanma Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen “Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi”nin, 2002 yılı Bilge Kağan Külliyesi kazı çalışmalarına epigraf olarak katılan Prof. Dr. Erhan Aydın, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde Göktürkçe kursları başlatıyor. Geçen 24 Temmuz'da başlayan ön kayıtlar 1 Ekim'de sona erecek. Programın amacı “Göktürk alfabesi ile okuma/yazma becerisi kazandırmak” şeklinde açıklanıyor.
500'DEN FAZLA GÖKTÜRKÇE METİN VAR
Göktürkçe merakı konusunda haberglobal.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aydın, “Göktürk alfabesi ile dikili hatıra taşları, mezar taşları, kayalar ve günlük hayatta kullanılabilen türlü eşyalar ile kâğıt ve ağaç plakalar üzerine yazılmıştır. Bu alfabe ile yazılmış en eski metin yedinci yüzyılın son on yılına tarihleyebileceğimiz ve üzerinde altı satır bulunan Çoyr Yazıtı olup bugün Göktürk alfabesi ile yazılmış metinlerin sayısı beş yüzü aşmış durumdadır” dedi.
GÜNLÜK HAYATIN İÇİNE GİRDİ
İlginin sebebi sorduğumuz Aydın şunları söyledi: “Son yıllarda, yazıtların bulunduğu, başta Moğolistan olmak üzere, birçok ülkeye gidip gelmenin kolaylaşması, dijital dünyanın sunduğu imkânlar ve belki de en önemlisi Türklerin eski metinlerini okuma ve anlama ihtiyacı, bu alfabeye ilginin artmasına neden oldu. Bir kısım meraklı günlük hayatta bu alfabeyle yazma, sosyal medya profilini oluşturma ve hatta dövme yaptırma niyetinde.”
EN İYİSİ LATİN TÜRK ALFABESİ
“Peki Göktürkçe nasıl bir alfabe?” sorusuna ise Aydın şöyle yanıt verdi: “Bazı kesimler, işi daha da ileri götürerek Latin temelli Türk harfleri yerine, Göktürk alfabesinin kullanılmasını önermekte. Çok iyi bilinmelidir ki; Türklerin kullandığı alfabeler içerisinde, özellikle ünlülerin gösterilmesi bakımından en güçlüsü, tartışmasız yeni Türk harfleridir. Göktürk alfabesinde çok zaman ünlüler yazılmamakta; bu da metinleri doğru okumada epeyce bir sıkıntıya neden olmaktadır. Benzer şeyler, ünsüzlerin yazımı için de söylenebilir.”
Kaynak: Web Özel