Konserve nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Kış hazırlıklarının en başında konserve yapımı gelir. Kilolarca sebze ve meyvenin temizlenip ayıklandığı bu hazırlığa başlamadan önce uzmanından konserve yapmanın püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Son Güncelleme:

Özel bir üniversitenin Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü başkanı Haydar Şahin, konserve yapmanın püf noktalarını anlattı. Şahin, kış konservelerinin tarifini verdi. 


KONSERVE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

1 - Sebze ve meyvelerin taze olmasına ve küflü olmamasına dikkat edin.

Konservede kullanılacak malzemelerin iyice yıkanması, gıdaların taze olması ve bozulmaya uğramamış olması gerekmektedir.

2 - Isıya dayanıklı cam kullanın.

Konserve yapımında kullanılan kapların ısıya dayanıklı cam olması önemlidir.

3 - Cam kavanozları kaynatın.

Cam kavanozlar kullanımdan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanında kavanozların kapaklarının yeni olması gereklidir.

4 - Steril ortamda işlem yapın.

Konserveyi hazırlayacağınız çalışma ortamının ve malzemelerin steril durumda olmasına dikkat edin.

5 - Sebze ve meyveleri 15-20 dakika kaynatın.

Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Ayrıca tüm sebzeler temizlendikten ve parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır. Böylece sebzede bulunan mikroorganizmaların yükü de azaltılmış olur.

KONSERVE NASIL YAPILIR?

Ayva konservesi tarifi

Malzemeler:

1 kilogram ayva,

3 su bardağı şeker,

3 tane karanfil,

1 tatlı kaşığı toz tarçın.

Yapılışı:

Meyve yıkanıp temizlendikten sonra ayva ortadan ikiye kesilir. Çekirdek ve çekirdek yatağı kısmı çıkarılır. Ayvanın kabuk kısmı da soyulduktan sonra küçük parçalar halinde doğranır. Meyve, üzeri geçecek kadar su içerisinde haşlanır. İçerisine şeker, karanfil ve tarçın ilave edildikten sonra kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve orta ateşte 1-2 dakika hafif hafif karıştırılır. Ardından kavanozlara alınır ve kapağı sıkıca kapatılır. Kavanozlar ters çevrildikten sonra, serin ve güneş almayan bir yerde bekletilir.

Kırmızı pancar konservesi tarifi

1 kilogram kırmızı pancar,

1 çay bardağı sirke,

1 yemek kaşığı tuz,

3 diş sarımsak. 

Yapılışı:

Kırmızı pancar yıkanıp temizlendikten sonra kabukları soyulur. İsteğe göre büyüklükte doğranır. Doğranan pancar sirkeli su içerisinde bekletildikten sonra, tencere içerisine alınır ve üzeri geçecek kadar su, tuz ve havan yardımı ile ezilmiş sarımsaklar ilave edilir. Pancar 20 dakika kadar pişirmeye bırakılır. Piştikten sonra cam kavanozlara konulur. Kavanoz kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra ters çevrilip serin ve güneş almayan bir yerde bekletilir. DHA

Sonraki Haber