Kocaeli'deki patlamada yaralanan güvercinler 2,5 aylık tedavi süreçlerinin ardından doğaya salındı
Kocaeli'de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarındaki patlamada yaralanan 10 güvercin, Ormanya'daki 2,5 aylık tedavi süreçlerinin ardından doğaya salındı.
Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında 7 Ağustos’ta meydana gelen patlamada 2 kişi ölürken, 3'ü ağır 12 kişi yaralanmıştı. Ayrıca patlamada çok sayıda güvercin telef olurken bazıları ise yaralanmıştı.
Yaralanan güvercinler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Kartepe ilçesinde yer alan Ormanya Doğal Yaşam Parkı Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındı.
Veteriner hekimlerin ilgilendiği 10 güvercin, 2,5 aylık tedavilerinin ardından sağlığına kavuşarak doğaya bırakıldı.
GÜVERCİN NEYİ SEVER?
Bulgur ve pirinci bolca tüketen güvercinler oldukça sıcakkanlı canlılardır. Güvercinler aynı zamanda çeşitli sebzeleri de beraberinde tüketmektedir. Lahana, bezelye, karnabahar ve marul gibi yiyecekleri dilimleyerek güvercine verebilirsiniz. Dilerseniz petshoplarda yer alan güvercin yemlerini de tercih edebilirsiniz.
BİR GÜVERCİN SAATTE KAÇ KM UÇAR?
Dolayısıyla güvercin yarışlarında en çok tercih edilen güvercin türü, posta güvercinleri oluyor. İyi bakıldığı taktirde ortalama 14 – 15 sene yaşayabilen posta güvercinleri, ortalama 60 ile 80 kilometre hızda günde bin kilometre mesafe uçabiliyor.
GÜVERCİN EĞİTİLİR Mİ?
Posta güvercinleri iki konum arası uçuş yapmaları ve mesaj taşımaları için eğitilir. İlk önce ana üs olarak kullanılacak yuvada tutulur ve orayı benimsemesi sağlanır. Daha sonra ikinci noktaya götürülür ve orada da beslenir. İkinci noktadan serbest bırakıldığında ana üs olarak belirlenen ilk yuvaya dönecektir.
Kaynak: İHA