Kira sözleşmesi nasıl doldurulur? Kira sözleşmesi örneği

İş yer ve ev gibi çeşitli kiralamalarda kiracı ve mülk sahibi arasında bir anlaşma yapılması gerekmektedir. İşte bu noktada sizler için kira sözleşmesi doldurulurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceledik.

Son Güncelleme:

Ev veya iş yeri gibi mülk kiralamalarında kiracı ile mülk sahibi arasında yazılı bir anlaşma yapılması gerekiyor. Mülk sahibi ile kiracı arasında yapılacak olan kira sözleşmesi büyük bir önem taşır. İmzalanan kontrat ile kiracı hakları ve mülk sahibinin hakları yasal bir şekilde güvence altına alınır. Ek olarak iki taraf arasında gelecek dönemde yaşanacak anlaşmazlıkların önüne de kira kontratı ile geçilip önlenilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Mülk sahibinin bir gayrimenkulü kullanılması isteğiyle kiraya vermesini ve kiracının da bu kullanıma karşılık bir bedel ödemeyi üstlenmiş olduğunu ifade eden belgeye kira sözleşmesi ya da kira kontratı ismi verilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL DOLDURULUR?

Mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan kira kontratı üç bölümden oluşur.

Kiralama ile ilgili bilgiler

Bu bölümde karşımıza kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile beraber kira bedeli çıkar. Bu bölümün kesin bir şekilde eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekir.

Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar

Kiralık daire ya da kiralık işyeri ile belli başlı demirbaşları da sahiplenirsiniz. Bunlar arasında kombi, elektrik ve su sayaçları bulunur. Kiralamış olduğunuz mülkün aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları da bu bölüme ek olur.

Kira sözleşmesi genel koşullar

Bu bölüme ilk iki bölüm haricindeki tüm bilgiler maddeli olacak bir şekilde yazılır. Mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi kritik bilgiler genel koşullar arasına eklenebilir. Kontratı ikişer nüsha olarak doldurmanız lazımdır. Nüshalardan biri kiracıda diğeriyse mülk sahibinde bulunmalıdır.

KİRA SÖZLEŞMESİ DOLDURURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Kira kontratı imzalamadan önce karşınızdaki kişinin mülk sahibi olup olmadığından emin olun. Eğer karşınızdaki kişi mülk sahibi değilse noter aracılığı ile verilmiş bir vekaleti olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

- Kira kontratında yazan adres ile kiralayacağınız mülkün adresinin aynı olduğundan emin olun.

- Gelecek dönemlerde herhangi bir sorun yaşamamak adına kira başlangıç dönemini ve kira artış dönemini kesin olarak belirlemekte fayda var.

- Kira kontratında hem kiralayan kişinin hem de mülk sahibinin T.C. kimlik numarası yer almalıdır.

- Eğer bir kefiliniz bulunuyorsa kira kontratını kefiller huzurunda imzalamalısınız. Kira kontratının her sayfasında her iki tarafın da imzası yer almalıdır.

- Kira kontratına, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve paranın hangi şekilde yatırılacağını oldukça detaylı bir şekilde ekleyin. Kira bedeli havale ya da EFT olarak gönderilecekse “2022 Yılı Mart Ayı Kira Bedeli” şeklinde bir açıklama ile göndermelisiniz.

- Kira kontratında depozitonun ne için verildiği ve hangi şartlarda iade edileceği kesin bir dille açıklanmalıdır.

KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

Sonraki Haber