Kendinizi nasıl ayağa kaldırırsınız? Her zaman yanınızda biri olmayabilir...
İnsan düştüğünde kendini kaldırabilecek birini arar. Ya o biri etrafta yoksa. O zaman iş başa düşüyor. Unutmayın, 'kaderinizin ustası, ruhunuzun kaptanı' sizsiniz.
Düştüğünüz zaman sizi ayağa kaldıracak, neşelendirecek ve yaşam enerjinizi tazeleyecek birini bulmak istersiniz değil mi? Üstelik bu hizmeti size 7/24 verebilecek birini. Tebrik ederiz! Buldunuz. O kişi kendinizsiniz.
Aynaya daha iyi bakın. Artık kendi hayatınızın koçu olmanın zamanı geldi. Her zaman sizi neşelendirmesi için bir aile üyesi veya arkadaşa sırtınızı dayayamazsınız. Profesyonel terapistler ve yaşam koçları kıymetli yardımlar sunabilir ancak maddi olarak buna bir süre dayanabilirsiniz.
Tam Covid-19 bitti psikolojisine girerken ortaya çıkan yeni varyantlar da stres ve belirsizlik ortamı yaratıyor. Kariyer danışmanı Lo Myrick, “Kendinizin en iyi arkadaşı olmalısınız ve yaşanılanların sorumluluğunu almalısınız” diyor.
Araştırmalara göre zor zamanlarda başlarına gelenler için başkalarını suçlamayanlar ve öz sevgisi yüksek olan bireyler, zor zamanlara göğüs gerebiliyor. Peki kendimizin nasıl koçu oluruz?
'DAHA AZ HABER İZLEYİN'
Öncelikle kendinizi iyi dinlemeniz gerekiyor. Bunu yaparken dış etkenlerin sesini olabildiğince kısmalısınız. Kariyer danışmanı Lo Myrick, “Etrafınızdaki dış sesleri kısın, haberlerde izlediğiniz her şeyi kontrol edemezsiniz” demekte.
Daha az haber takip etmek kolay. Telefonunuzda işinize yaramayacak uygulamaları silin, çok gerekli olmayan bildirimleri kapatıp, bu uyarandan da kurtulun. İlla ki sosyal medyaya bakmadan duramıyorsanız bunu belli süreler içinde yapın.
Sevdiklerinizle aranıza sevgisiz olmayan bir duvar koyun. Ne zaman ulaşılabilir olduğunuzu siz belirleyin. Her dakika her arayanın telefonunu açmayın. Sevdiklerinizin telefonlarına geri döndüğünüz zaman bahane üretmeyin, ‘konuşamayacak kadar bitkindim’ gibi dürüst seçenekleri deneyin.
YAVAŞÇA DERİN NEFESLER
Yavaşça derin nefesler almaya özen gösterin. Böylece sesinizi kontrol altına alacak ve durup düşünmeye zaman yaratacaksınız. Derin nefes alıp vermek insana anda kaldığını hissettirir.
New York Üniversitesi’nden organizasyonel psikolog Michael Woodward insanlara ‘hayır’ demesini bilmememiz gerektiğini söylüyor. Woodward, “Ya diğer insanların öncelikleri sizi yönlendirecek ya da siz onları” diyor. Uzmana göre gündüz yaşadıklarınız gece evdeki duygu durumunuz için de çok önemli.
Gün sonunda kendiniz ile muhasebe yapmanız da kritik. Psikolog Woodward gün sonunda şu üç sorunun yanıtını bir kağıda yazmanızı istiyor.
📌Bugün ne işe yaradı?
📌Ne yaramadı?
📌Neyi kutlayabilirim?
İnsanoğlu evrimsel olarak etrafındaki tehditleri anlamaya çalışır ve böylece kötü olayları da hatırlamaya çok meyillidir. Bir süre sonra ‘neyi kutlayabilirim?’ sorusuna her gün yanıt veren bir birey günün pozitif yanlarına odaklanmaya daha çok yatkın olabilir.
Evet biliyoruz, çok klişe bir cümle ama ‘küçük mutluluklara önem verin’. Akşam yiyeceğiniz iyi ve hak edilmiş bir yemeği bütün gün düşünün. Gün içinde bir arkadaşınızı arayıp 10 dakikada olsa telefonda laklak yapın.
KURALLAR BÜTÜNÜ OLUŞTURUN
Yazar Brad Stulberg’e göre; bu küçük mutluluklar hayatta önünüzdeki diğer engelleri aşmanız için size enerji sağlıyor. Sabah yatağınızı toplamak, yürüyüş için takvim oluşturmak, bunlar düzenli yapıldığında ciddi faydaları olan kurallar bütünü.
Yaşadığımız negatif duyguları ise asla bastırmamak gerekiyor. Kendini iyi hissetmemek zaman zaman olabilecek bir şey. Kendinize yapacağınız en büyük kötülük ise bu duyguyu bastırmanız. Siz ne kadar bastırırsanız bastırın o bir yerden çıkar.
‘Kabullenme’ duyguları olduğu gibi yaşamanın anahtarı. Lo Myrick, “Ne yapabilecekseniz bu önünüzdeki gerçeklik ile birlikte olacak” ifadelerini kullanıyor.
Ünlü şair William Ernest Henley ünlü şiiri ‘Yenilmez’i (Invictus) şu dizelerle bitiriyordu: "Kaderimin ustası, ruhumun kaptanıyım."
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal’da Elizabeth Bernstein imzası ile yayınlanan ‘Stressed? Worn Down? It’s Time to Be Your Own Life Coach’ isimli derlemeden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel