İşte Üçüncü Dünya Savaşı için olası senaryolar

Üçüncü Dünya Savaşı Avrupa'dan mı dünyaya yayılacak yoksa Ortadoğu'da mı patlayacak? Dünyayı yıkıma götürecek fitili Amerika ile Çin mi ateşleyecek yoksa Ukrayna'ya saldıran Rusya mı? İşte olası senaryolar...

Son Güncelleme:

Son günlerde dünya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucu son derece gergin günler geçiriyor. Rus, NATO ve Amerikalı yetkililerden yapılan çeşitli açıklamalarda dünya genelinde Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı soruları ile birlikte olası Üçüncü Dünya Savaşı senaryolarını ve soruların yanıtlarını sizler için derledik...

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI SENARYOLARI

Önceki dönemlerde Wall Street'te başlayıp dünyaya yayılan hareket "Kapitalizm çöküyor mu?", "Yeni bir dünya savaşı mı başlayacak?" sorularını beraberinde getirmişti. Bu sorulara yanıt aranırken Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel 'Kimse Avrupa'ya yarım yüzyıl daha barışın hâkim olacağına inanmamalı' demişti. Bir senaryoya göre mali krizi çözmeye çalışan Avrupa ülkeleri yedi yıl içinde birbirleri ile savaşmaya başlayacak. Avrupa için çizilen bu karanlık tablo kadar korkutucu bir diğer senaryo da Ortadoğu için konuşuluyor. Hatta kimilerine göre İsrail-İran savaşı başlamış durumda bile.

"SAVAŞ AVRUPA'DA PATLAYACAK"

Söz konusu felaket senaryosuna göre ilk savaş Avrupa'da patlayacak. Avrupa ülkeleri sadece yedi yıl içinde birbirleri ile savaşa girecek. Bu iddiayı ortaya atan İngiliz Daily Mail Gazetesi. Gazeteye göre başta Yunanistan olmak üzere Euro Bölgesi'nde yaşanan mali krizi çözmeye çalışan Avrupa'yı ne yazık ki barış dolu bir gelecek beklemiyor. Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'in şu sözleri de bu iddiaya dayanak olarak gösteriliyor:

"Kimse Avrupa'ya bir yarım yüzyıl daha barışın hâkim olacağına inanmamalı. Eğer Euro çökerse, Avrupa da çöker. Bu olmamalı." Bu senaryoya göre Avrupa Birliği ülkelerinin "Euro'yu kurtarma" girişimleri 20 ay gibi bir süre içinde başarısız olacak. Yunan halkı, Yunanistan Parlamentosu'nu işgal edecek ve isyan tüm ülkeye yayılacak. Fransa ve Almanya, Yunanistan hükümetine yardım etmek için barış gücü gönderecek. Daha sonra İtalya'da, Almanya'da, İrlanda'da ve İngiltere'de benzer olaylar patlak verecek.

Bozulan ekonomiler, işsizliğin ve sosyal kargaşanın giderek yayılmasına yol açarken, kıta genelinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı da güç kazanacak. Göçmenlere yönelik saldırılar artacak. Ekonomik kriz en büyük darbeyi 2014'te Letonya'ya vuracak. "İmparatorluk" günlerine dönmenin hayalini kuran Rusya, Letonya'daki Rusları korumak için önce Letonya'yı ardından da Estonya, Litvanya, Belarus ve Moldova'yı işgal edecek.

ABD'nin kendini izole etmesiyle yalnız kalan İngiltere, AB'den çekilme kararı alınca, Rusya'dan güç alan Fransa, askerlerini harekete geçirecek ve Avrupa'ya yayılacak. Merkel'in uyarısı da gerçekleşmiş olacak.

ABD ÇİN SAVAŞI

Bir başka senaryoya göre ise savaşı başlatan, yükselen güç Çin ile ABD arasında tırmanan gerilim olacak. Bu ayın başında dünyanın en büyük güvenlik yazılımı şirketlerinden biri olan Symantec, ABD'de en az 48 kimyasal ve askeri tesise siber saldırı düzenlendiğini ve saldırıların kaynağının Çin olduğunu açıkladı. Synmantec, saldırıların kaynağını takip ederek Çin'in Hebei kentindeki 20 yaşlarında bir hacker'ı tespit ettiklerini belirtti. Amerikalı yetkililerden açıklama geldi:

"ABD siber saldırıları savaş nedeni sayacak." ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers, "Çin'in internet üzerinden yaptığı saldırılarla ABD'den bilgi çalma çabalarının 'tahammül edilemez bir noktaya' geldiğini ve birçok devletin Pekin'i bu konuda durdurmak için harekete geçmesi gerektiğini" söylemişti. Bu arada Çin-ABD gerilimi ticaret alanında da tırmandı. Amerika'nın, para birimleri yuanın değerlenmesini zorlayacak bir yasayı onaylaması durumunda Çinli yetkililer ticaret savaşı açacakları uyarısında bulundular.

21. yüzyılın iki rakip gücü ABD ile Çin arasında ticaret ve internet yüzünden çıkan gerilim son olarak da Tayvan yüzünden tırmandı. Obama Tayvan'a 6.4 milyar dolarlık silah satışını devreye sokunca, Çin bölgesel ve uluslararası işbirliğini kesme tehdidi savurdu? Bu arada Avustralya'ya giden Başkan Obama 2012 başında Avustralya'ya 250 deniz piyadesi gönderileceğini açıkladı? ABD'nin bu hamlesinin Pekin hükümeti tarafından Washington'ın Çin'i çevreleme girişimlerinin son halkası olarak yorumlanması mümkün.

TÜRKİYE - JAPONYA

Stratfor, dünyanın en çok sözü dinlenen, dış politika konularında Pentagon dâhil pek çok kuruluşa danışmanlık yapmış stratejik araştırma şirketlerinden biri. Analistlerinin çoğu eski CIA ajanı. Stratfor'un kurucusu, siyaset bilimci Dr. George Friedman'ın da bir senaryosu var. Friedman'a göre gelecekte Rusya ve Çin gerileyip çökecek. Üçüncü Dünya Savaşı, Türkiye-Japonya ve ABD-Polonya arasında gerçekleşecek.

Bu senaryolardan birisine göre de Türkiye 2020'de dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisine sahip olmuştur. Rusya ise çökmüştür. Hem Avrasya'nın hem de Arap dünyasının en güçlü aktörü haline gelen Türkiye, sınırlarını Avrasya ve Ortadoğu imparatorluğu haline gelene değin genişletir. 2050'ye gelindiğinde dünya güçleri büyük bir gerilim içindedir. Çünkü ABD, Türkiye'nin ve Japonya'nın Orta Asya ve Avrasya'daki hâkimiyetinden rahatsızdır. Amerika'nın doğal müttefiki haline gelen Polonya, Ukrayna'yı ele geçirmesine ve Akdeniz'e inmesine engel olan Türkiye'yle çatışmaya başlar. Türkiye ve Japonya da ABD'ye karşı ittifak kurar. ABD, Türkiye ve Japonya'yı büyük bir tehdit olarak görmesine rağmen ilk etapta sıcak savaşa girmek istemez. Bu arada Amerika uzayda büyük bir insansız ordu kurmuştur. ABD uzaydaki silahlarını Türkiye'ye doğrultarak, Türkiye'den Ukrayna ve Balkanlar'ın kontrolünü Polonya'ya vermesini ve Kafkasya'dan çekilmesini ister.

Türkiye ise buna karşılık Japonya'yı yanına alarak savaşa girer. ABD'nin uzay sistemini hedef alan saldırı, Kasım 2050'de Japonlardan gelir. Türkiye, Polonya'dan kurtulmak için Almanya'dan yardım ister. Bu senaryonun sonu kötü bitiyor. Buna göre savaş Japonya, Türkiye ve Almanya'yı harabeye çeviriyor.

Sonraki Haber